Sinif Mucadelesi

Renault-Bursa’da mücadele devam ediyor

Pazar 14 Şubat 2016

Erdoğan ve partisi AKP, geçen Kasımdaki seçimleri, başta Kürt bölgelerde olmak üzere, ülkede tansiyonu yükselterek kazanabildi. Ancak geçen bahar aylarında, özellikle de metal emekçilerinin gerçekleştirdiği grevlerle gün yüzüne çıkan ve özellikle de Renault-Bursa’da hala devam eden sosyal hoşnutsuzluğu engelleyemediler.

Hükümet bütün hava atmalarına ve baskıcı yöntemlerine rağmen emekçilerden korkuyor. 1 Ocak’ta asgari ücreti 1000 TL’den 1300 TL’ye çıkarmaya karar verdi. Ama bunun yeterli olmadığı açıkça ortaya çıkmaya başladı.

Geçen baharda TL, birkaç ay içerisinde, avro ve dolar karşısında %20’ye yakın değer kaybettiği için hoşnutsuzluk önce ücretlerle ilgili olarak gündeme geldi. Grevler; Renault, Bosch, Fiat, Ford, Valeo, Delphi, Türk Traktör gibi on binlerce metal işçisinin çalıştığı fabrikalara yayıldı. Patronlar, bu grevler karşısında geri adım atıp ücret ve başka bazı konularda tavizler vermek zorunda kaldı. Renault’da emekçiler, ikramiye şeklinde her ay 350 TL civarında bir prim elde ettiler.

Ama yine de bu ikramiye çok yetersiz. Verilen 350TL, geçen dönemdeki kayıpların sadece bir kısmını telafi edebiliyor ve üstelik de enflasyon daha hızla yükseliyor. Erdoğan ve hükümet, asgari ücrete yaptıkları zamla, bu durumun farkında olduklarını fiilen kabul ediyorlar. Yine de hükümet, patronlara yardım yaparak asgari ücret zammının üçte birini fiilen ödemeyi kabul etti. Ancak bin 300 TL üzerindeki ücretlere hiçbir şey verilmiyor. Bu durumda emekçilerin çoğu bütün ücretlere iyileştirme yapılmasının gerekli olduğunu düşünüyor. Çünkü hepsi de enflasyondan etkileniyor.

Geçen bahar mücadelelerinde en ön saflarda katılan Renault Bursa emekçileri, protestolarını Ocak ayından itibaren yeniden başlattılar ve mücadeleleri gittikçe daha da gelişiyor. Emekçiler, önce yemek sırasında gürültü çıkararak ve iş çıkışlarında topluca büyük yürüyüşler tertipleyip hoşnutsuzluklarını ifade ettiler. 14 Ocak günü Mayıs grevi esnasında işçilerin seçtikleri temsilciler ile idare arasında bir görüşme yapıldı. İdare, Renault’nun patronlar sendikası MESS’e üye olması ve kararların metal iş kolu seviyesinde alınması nedeniyle tek başına bir karar vermeyeceğini ifade etti.

Ancak emekçiler, geçen baharda verdikleri mücadeleyle kazandıkları güven ile bu gibi cevaplarla yetinmiyor. 24 ve 31 Ocak pazar günleri 200’ye yakın seçilmiş UET (yaklaşık 20 civarında emekçinin çalıştığı alt üretim birimi) temsilcileri toplanıp bundan sonraki eylemleri birlikte gerçekleştirme kararları aldı. Artık sabah, öğle ve akşam; her üç vardiya da, her pazartesi ve perşembe günleri, vardiya çıkışlarında her birlikte yürüyerek asgari ücrete verilen miktarda ek zam isteyecekler.

İdare, emekçilere zorunlu mesai dayatarak, bantlardaki işleri önemli ölçüde arttırıp daha çok üretim yaptrıyor. Şimdi emekçiler, tepki olarak bu zorunlu mesaileri kabul etmiyorlar. Ek olarak da, bahar eylemleri esnasında geliştirdikleri bir yöntem olarak, iş başı yapmadan önce bir araya gelip işten atılan işçi var mı yok mu denetledikten sonra hep birlikte iş başı yapıyorlar.

Bu eylemler, İdareyi sıkıştırmaya başladı. Eylemlerin yeniden başlamasından bu yana binlerce araba bantlardan tamamlanmamış olarak çıkıyor ve diğer yandan ise yeniden gözden geçirilmesi gereken arabaların park edildiği alanlarda ise boş yer kalmadı. Sadece ocak ayı için araba üretimi sayısında binlerce eksik var. Üstelik Clio4 modelihde talep artışı olduğu için Renault yönetimi iyice sıkışmış durumda ve müşterilerinin taleplerini karşılayamaz oldu. Renault fabrikaları genel yönetimi, Türkiye’deki üretimin bir kısmını Clio4’ün de üretildiği Fransa’daki Flins fabrikasına aktarmaya çalıştı ama burada da üretimi arttıramıyor. Çünkü idare, bir süre önce çalışan sayısını önemli oranda azalttı ve de üretim imkanlarının büyük bir kısmı, Flins’da üretilecek olan yeni Nissan Micra modeli için ayarladı.

Sonuç itibarıyla Renault Bursa emekçileri kazandıkları güven sayesinde yeniden mücadeleye başladı. Renault Grup yönetimi, son zamanda bayağı sıkıştı. Türkiye’deki hükümet ve patronlar, bu mücadelenin diğer fabrikalara da yayılmasından korkuyor. Ek zam, bütün emekçileri ilgilendiriyor. Başka fabrikalardaki emekçiler, Renault fabrikasındaki gelişmeleri çok yakından takip ediyor ve onlar da, sorunlarını gündeme taşımak için hazırlıklar yapıyor. LO (5.02.2016)

EK: Renault işçileri Pazar günü bir toplantı yaptı aşağıdaki yazı bununla ilgilidir

Renault Bursa (UET) emekçi temsilcilerinin 7 Şubat Pazar günü toplantı kararları

Renault işçisi, temsilci seçimine hazırlanıyor

Aşağıdaki maddeler Birleşik Metal-İş Renault UET Sözcüleri Kurulu sonuçlarıdır:

1 ve 2 maddeleri 4 Şubat günü Renault ile Birleşik Metal-İş arasında yapılan toplantı ile ilgilidir.

Diğer maddeler ise aşağıdaki somut kararlardır:

3-Ücretlerimizin düzetilmesi konusu temel talebimiz olmayı sürdürmektedir. Bu konuda kararlılığımız tamdır.

4-Fazla mesaiye katılmama kararlılığımız devam etmektedir.

5-Fazla mesaiye kalmama hakkını kullanan işçilere baskı uygulanan bölümler için tedbirler alınarak gerekli dayanışma hayata geçirilecektir.

6-Vardiya giriş ve çıkışlarında Pazartesi ve Perşembe günleri yapılan yürüyüşler devam edecektir.

7-Buna ek olarak tepkilerin çeşitlendirilmesi kararlaştırılmıştır. Hangi gün ne yapılacağı işçi arkadaşlarımıza UET sözcüleri tarafından bildirilecektir.

8-UET sözcüleri kurulumuz yapılacak seçimlerin temsiliyet konusunda önemli olduğunu tespit etmekte, bu doğrultuda, ücret düzenleme taleplerimiz üzerinde herhangi bir şart konmaksızın seçimlerin fabrika içinde 29 Şubat tarihinde yapılmasını uygun bulmuştur.


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi-Yazılar   ?