Sinif Mucadelesi

BMC işçisi hakkını arıyor

Cuma 15 Mart 2013

2012 Martından bu yana ücretlerini alamayan 2 bin 300 BMC işçisi direnişe geçti. Türk Metal’in örgütlü olduğu fabrikada işçiler daha önce Ankara yürüyüş düzenlemişlerdi. İstanbul’da da yürüyüş yapan işçilere Man fabrikası işçileri ve Türk-İş’e bağlı sendikalar da yürüyüşte destek verdi.

Krizden etkilendiğini bu yüzden üretimi durdurduğunu iddia eden fabrikada, üretim durduğundan bu yana asıl sıkıntıyı çeken yine işçiler. Geçen yıl birçok işçisini, memurunu izne gönderen şirket, diğer çalışanlarına da maaş ödemedi. İşçilere yalnızca birkaç ayda bir 400-500 lira civarında ödeme yapıldı. İşçilerin hala 10 milyon lira alacağı var.

Üretimin devam ettiği ilk günlerde izne gönderilen, işten çıkartılan işçiler fabrika önünde bir araya gelerek bir birlerine sıkıntılarını anlatarak başlattıkları direniş, geçen hafta yürüyüşe dönüştü. Ankara’da yürüyüş yaparak seslerini duyurmaya çabalayan işçiler başarılı olamayınca diğer şehirlerde de yürüyüş yapma kararı aldı.

Bunun üzerin BMC patronu, işçilerin hesaplarına 3 milyon lira yatırdığını ve işçilerin direnişten vazgeçmesini istedi. Ancak işçiler bunu kabul etmedi ve geçen hafta içinde İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir gibi şehirlerde yürüyüş yaptılar.

İşçiler uzun bir süredir maaş alamadıkları için neredeyse yarısından fazlasının cep telefonuna bankalardan haciz mesajı geliyor. Birçoğu geçim sıkıntısı sebebiyle eşini memleketine gönderirken maddi sıkıntılar nedeniyle yaklaşık 100 kadar işçi de eşinden boşanmış.

BMC, 2008 yılında, 1859 araçlık “kirpi” olarak adlandırılan aracın ihalesini kazanmıştı. Ancak geçen süre içerisinde araçlar teslim edilemedi. BMC yönetimi şimdilik kendisine kârlı olabilecek bir ortak arıyor. Bunun için de Arap firmalarının adı geçiyor.

Altmışlı yıllarda İzmir’de kurulan BMC, 1989’un başında Karamemet tarafından satın alındı ve Çukurova Holdinge geçti. BMC, o günden bu yana gerek Türkiye’de gerekse de yurtdışında birçok ihale alarak kârına kâr kattı. Ancak BMC yönetimi şu günlerde krizden etkilendiğini ve zarar ettiğini açıkladı. Bunun ne kadar doğru olduğunu bilemiyoruz ancak Çukurova grubunun kârını takip ettiğimizde bunun pek de doğru olmadığı görülüyor.

Çukurova Holdingin sahibi olduğu bir başka şirket olan Turkcell, dünya borsalarında kâr rekorları kırıyor, dünyanın sayılı iletişim şirketlerinden biri haline geldi. Öte yandan Lig TV’nin de sahibi olan holding, Türkiye’deki futbol maçlarını yayınlayabilmek için trilyon dolarlar saçtı ve şimdi bunun belki de birkaç katını kazanıyor olsa gerek ki gelecek dönem de ihaleye gireceğini duyurdu.

Yine Show TV, Superonline gibi şirketler de Çukurova’nın bünyesinde. Bunun dışında onlarca şirketin de önemli oranı yine Çukurova holdinge ait. Öte yandan hükümete yakın sermaye gruplarından biri olduğu için de tıpkı üretemediği “kirpi” araçları gibi yüzlerce ihaleyi rahatlıkla kazanabiliyor.

Tüm bunlar göz önüne alındığında BMC’nin, işçilerin ücretini ödeyemeyecek duruma düştüğünü söylemesi kocaman bir yalandan başka bir şey değil. Çukurova Holding BMC’nin bir kısmını satarak hangi ticari çıkarlar peşinde bilemiyoruz ama bizim için önemli olan bu değil. Önemli olan 2 binin üzerinde işçinin ücretlerini kuruşuna kadar ödenmesi gerektiği. Bunun için de BMC işçilerinin haklı mücadelesini destekliyoruz. (28.02.2013)


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2013  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı : 177 - 1 Mart 2013  Site yaşamını izle Emekçinin Gündemi   ?