Sinif Mucadelesi

YGS, LYS, ALES, KPSS, KPDS, ... Sorun sınavdan öte sistemde!

Pazar 15 Mayıs 2011

Üniversiteye giriş sınavının ilk basamağı olan YGS’deki (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) kopya tartışmaları ile gündeme gelen ÖSYM (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi) ile ilgili kopya iddialarının evveli var ve duracak gibi de görünmüyor.

Çünkü sınava giren 1 milyon 700 bini aşkın öğrenciyi, eğitim gören 11 milyonu aşkın genci, üniversite mezunlarını ve kamuda her türlü işe girmek isteyen herkesi ilgilendiriyor. Çünkü tüm sınavları ÖSYM yapıyor.

İki yıl önce KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) ile başlayan kopya tartışmasında tıpkı bugün olduğu gibi hükümet tarafı iddiaları şiddetle reddetmiş ancak sonuçta kopya çekildiği ortaya çıkmıştı.

ÖSYM başkan görevden alınmış, tutuklamalar olmuş, sınavın kopya çekilen kısmı yenilenmişti.

Bundan önceleri de ÖSYM’de yanlışlar oldu: İptal edilen sınavlar, iptal edilen sorular, yanlış puan hesaplamaları, liste uzun...

Ecevit döneminde, torpili kaldırmak iddiasıyla kamuda işe girmek için tek yol olarak sınavı kazanma ve puan sırasına göre işe girme şartı getirildi.

İyi bir iş bulmak isteyen gençler, önce iki basamaklı üniversite giriş sınavını kazanmalı, ardından KPSS’yi kazanmalı ve puanlarına göre işe girmek için sıra beklemeli. Ancak KPSS sınav puanı 2 yıl için geçerli. İki yılda devlet işe almazsa yeniden sınava girmek gerekiyor. Lise mezunu olanlar da kumuda işe girmek için aynı sınava giriyor.

Bu acımasız sınav sistemi, hükümet tarafından iş isteyen gençlere karşı bir silah gibi kullanılıyor. Kendisinden atama isteyen, bir okulda mevsimlik işçi statüsünde çalışan bir biyoloji öğretmenine başbakan, “sınavı kazanırsan atanırsın, ben ne yapayım” diye cevap vermişti. Oysa her tür memur ve öğretmen alımına, hükümet karar veriyor. Hatta son olarak, Maliye Bakanlığı’nın izni olmadan hiçbir memur alınmamasına ilişkin bir kanun çıkarıldı.

Bugün her 4 lise muzunu gençten sadece ikisi iş buluyor. Üniversite mezunu işsizlerde de oran aynı civarda. Küçük bir kesim dışında özel sektörde iş bulmak çok zor ve işler güvencesiz, çalışma saatleri uzun ve düşük ücretli. İşte bu ortamda kamuda güvenceli iş isteyenlere tek yol olarak sınav kalıyor. Yine kamuda her tür terfi için de sınav yapılıyor. Böyle bir ortamda, sınavlarda kopya çekilmesi, numaranın dönmesini beklemek normaldir. Asıl normal olmayan, sınavların şaibesiz yapıldığını düşünmek.

Siyasiler, gençlerin temel sorunlarına; iş bulma ve eğitim görme isteğine eğilmeleri gerekirken, kopya var mı, yok mu tartışması yapıyor. Her parti, tepkisini ifade eden öğrencileri, kendi siyasi çıkarları için kullanmak istiyor.

“Yandaş Geçirme Sınavı”nı protesto edip sokaklara dökülen, son 30 yılın en kalabalık öğrenci gösterilerini düzenleyen gençler, öfkelerinde haklılar, onları destekliyoruz.

Çabalarını ve enerjilerini sınavın yenilenmesinin ötesinde, tümüyle çürümüş tüm eğitim sistemine, onlara bu saçma eğitim koşullarını dayatan ve sonra da başaramadıkları gerekçesiyle suçlu gören düzene yöneltmeliler.


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2011  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı : 155 - 6 Mayıs 2011  Site yaşamını izle Güncel... Güncel... Güncel...   ?