Sinif Mucadelesi

33 madencinin kurtarıldı: Cumhurbaşkanı şova devam!

Çarşamba 17 Kasım 2010

Şili Cumhurbaşkanı Sebastien Pinera, Londra’da David Cameron sonra da Kraliçe Elizbeth’le görüştü. Ardından Fransa’ya gidip Sarkozi’yi ve Almanya’ya gidip Angela Merkel’i gördü.

Pinera gittiği her ülkede, yer altında iki buçuk ay mahsur kalan madencilerin çıkardığı taş parçalarının birkaçını hediye olarak veriyor.

Pinera, 33 madencinin sıra dışı kurtarılmasıyla oluşan duyguları sömürmekten hiç utanmıyor. Şili’de maden kazası nedeniyle, maden etrafında toplanan dünya basınının varlığını -bir istisna olarak, geçici bir zaman için olsa da maden emekçilerinin çalışma koşullarıyla ilgilendiler- fırsat bilen Pinera, fazla zahmete katlanmadan kahraman havalarına girdi.

Bir İspanyol gazetesinin yazdığına göre mahsur kalan madencilerin yeri tesbit edildiği andan itibaren Pinera, bunu kullanarak kendini kahraman ilan etti. İşi, madencilerin kurtarılmasını, sırf o anda orada bulunabilmek için özel olarak geciktirdi. Basının “Şili’nin Berlisconi’si” olarak dalga geçtiği Pinera, madencilerin çıkarılması boyunca kameraların önüne geçip hep ön planda, son madencinin kurtarılmasına kadar artistlik yaptı. İş bununla da kalmadı. Bütün Şili’yi dolaşacak ve madencileri, kurtarılmalarına katılanları ve kullandıkları eşyaları gösterecek ama özellikle Pinera’yı ön plana çıkarak bir sergi hazırlanıyor.

Pinera çok zengin, milyarder bir iş adamı ve Mart 2010’da cumhurbaşakanı seçildi. Şu ana kadar emekçilerle hiç ilgilenmedi. Ne hikmetse şimdi, kazanın olduğu San Jose maden sahibi hakkında dava açacağını söyledi. Pinera, Şililere “emekçilerimizin hayatlarına, vücutlarına ve şereflerine daha saygılı olmak için sistemimizi, tavırlarımızı ve süreçlerimizi iyileştireceğiz. Bunu sadece madenlerle sınırlı tutmayıp tarlalara, inşaatlara, ulaşıma ve balıkçılığa da yayacağız” dedi. Londra’da, Şili’nin Uluslararası İşçi Bürosu’nun (BİT) 1995’te çıkan maden işçilerinin güvenlik ve sağlık konularıyla ilgili anlaşmaları imzalayacağını söyledi.

San Jose madeninde, yer altında mahsur kalanların aileleri, en basit güvenlik önlemlerinin bile alınmadığı madenlerin sahiplerini, iş çinayeti olarak adlandırılan tavırlarını teşhir etmek için Pinera’yı beklemediler. Aileler, bu madenin 2007’de ölümcül kazalar nedeniyle kapatıldığını ve 2008 yılında hiçbir güvenlik önlemi alınmadan yeniden çalışma izni aldığını belirttiler. Maden işletme izni, devlet yetkilileri tarafından, özellikle de ülke jeoleji ve maden hizmetleri tarafından verilir ve bu nedenle esas sorumlu en üst devlet makamlarıdır.

Kurtarılan 33 madenciden biri olan, Edison Pena şu açıklamayı yaptı: “Güvenliğimizle ilgilenmeleri için başımıza bu felaketin gelmesi, yani ölümle baş başa kalmamız gerekti.”

Şili cumhurbaşkanının vaatlerinin değeri tahmin edilebilir. Şüphesiz ki fazla bir değeri yok. Gerek Şili’nin gerek diğer ülkelerin madenlerinde patronlar, işsizlik ve yoksulluk ortamından yararlanarak işçilerin hayatlarını kötü ve güvensiz çalışma şartlarıyla tehlikeye atmalarını engellemek için önlemler dayatmak gerekiyor.


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2010  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı : 149 - 5 Kasım 2010  Site yaşamını izle Güncel… Güncel… Güncel…   ?