Sinif Mucadelesi

Üçüncü Havalimanı inşaatı bitmeden açıldı

Cumartesi 3 Kasım 2018

Açılan bölümü ancak bu yılın Aralık ayında tamamlanacak ama AKP hükümeti gösterişe ihtiyaç duyduğu için tören yapıldı.

Sorun, inşaatın sürmesiyle sınırlı değil; bu kadar büyük yapılmasının gereksizliğiyle birlikte onu inşa eden işçilerin kölelik şartları hala sürüyor.

İşçiler 14 Eylül’deki büyük isyandan önce de kötü ve ölümcül çalışma şartlarından, ücretlerinin geç ve eksik ödenmesinden dolayı birçok ikaz eylem yapmıştı.

İnşaatı yapan İGA isimli 5’li ortaklığın altında resmi verilere göre, 500 taşerona bağlı 30-36 binden fazla işçi çalışıyor.

Törende Erdoğan epey reklam yaptı, kasalarını tıka basa dolduran, aldıkları garantiler nedeniyle daha yıllarca da doldurmaya devam edecek olan patronları övdü. Ancak havaalanını inşa eden işçiler hala tahtakurusu ile mücadele ediyor. Daha korkuncu, temizlik için açılan bir rögar çukurunda, kimliği bilinmeyen bir işçinin cesedi bulundu.

Patronların yaptığı tek şey, bu gerçekleri açıklayan sendikacı ve dernek yöneticisi işçileri hapse attırmak oldu. İşte Erdoğan, bu patronlara, tekrar tekrar teşekkür etti.

Ancak işçiler, mücadeleyi bırakmıyor: Açılıştan 7 gün önce, 22 Ekim’de, ücretini alamayan 100 işçi iş bırakma eylemi yaptı. İGA yetkilileri ile görüşen işçilere 27 Ekim Cuma günü ücretlerinin yatırılacağı sözü verilmesine rağmen ücretler yatırılmadı ve bazı işçiler işten ayrılmak zorunda kaldı.
“Dünyanın en büyük havalimanı” reklamlarının arkasındaki gerçekler işte bunlar.

Bazı uzmanlara göre milyonlarca dolar değerindeki Atatürk Havalimanı büyütülebilir ve İstanbul’a orta büyüklükte üçüncü bir havalimanı yapılarak iddia edilen kapasite sağlanırdı. Örneğin büyük bir kent olan Londra’da 5 tane havalimanı var.

İstanbul Havalimanı ile Üçüncü Köprü’nün, İstanbul’un nispeten el değmemiş Kuzey Ormanları’nı kapsayan ve önemli su havzalarını barındıran bölgede, ciddi sorunlara neden olacağı belirtiliyor.

Üstelik ekonomik risk de var: Verilen yolcu garantisi İGA beşlisinin kasasını dolduracak ama para önce yolcudan sonra sayı tutmazsa işçi ve yoksulların cebinden çıkacak. Zaten ekonomik kriz ile boğuşan Türkiye, uzun bir dönem bitmek bilmeyen GAP inşaatlarında olduğu gibi ek bir yük ile karşı karşıya.

İstanbulluların yaşadığı semtlerden çok uzak olan havalimanı bir sürü ulaşım sorunu yaratacak. Bölgeye yeni mahalleler kurulsa bile 15-18 milyon kişi yeni havalimanına çok uzak kalacak.

Akla mantığa aykırı bu yeni havalimanı “çılgın” diye adlandırılıyor ve gerçekten de çılgınca. İstanbul’un zaten yönetilemeyen nüfusu daha da artacak ve kent her anlamda yaşanamayacak hale gelecek. (30.10.18)


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2018  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı:245 - 2 Kasım 2018  Site yaşamını izle Emekçinin Gündemi   ?