Sinif Mucadelesi
Katar ve Suudi Arabistan

Emperyalizmin iki müttefiki arasındakı kriz

Cumartesi 8 Temmuz 2017

5 haziranda Suudi Arabistan ve müttefikleri Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Mısır ve Yemen; Katar ile diplomatik ilişkilerini kestiğini açıkladı. Üstelik Katar ile sınırlar, deniz ve hava ulaşımı sahaları kapatılıp gerçek bir ambargo uygulandı. Katar’ın temel ulaşımı olan Suudi Arabistan sınır kapılarının kapanması, Katar’ı çok zor durumda bıraktı.

Bu diplomatik kriz, Trump’ın 21 mayısta Riyad’a gerçekleştirdiği zirveden sonra, Arap-Müslüman ülkelerinin İran’a ve IŞİD’e karşı birlikte tavır koymaları gerektiği açıklamasından sonra başladı. Birkaç gün sonra da Suudi Arabistan, Katar Emiri’nin, Suudilerin İran’a karşı uygulamalarını eleştirdiği suçlamasında bulundu.

Ayrıca Katar, islamcı terörü desteklemekle suçlanıyor. Katar monarşisinin Mısır kökenli Müslüman Kardeşleri, Filistin örgütü Hamas’ı ve Suriye kökenli cihatçıları desteklediği doğru. Ancak Suudi Arabistan da tıpkı IŞİD gibi köktenci bir islamı savunuyor ve aynı zamanda bazen açık bazen gizliden, Suriye ve diğer bölgelerde terör estiren cihatçıları destekledi.

Bu sürtüşmelerde İran devleti, açıkça Katar’ı destekledi ve gıda yardımı yapıp hava sahasını açtı. Katar, Türkiye başbakanı Erdoğan’ın da desteğini aldı. Erdoğan “Katarlı erkek ve kadın kardeşlerini” destekleyeceğini açıklayıp, sembolik olarak Katar’a asker takviyesi yaptı. Böylece de Suriye’deki askeri operasyonlardan dışlanmış durumda olan Türkiye, yeniden diplomatik alanda gündeme gelmiş bulunuyor.

Şimdi emperyalist güçler, çıkarları doğrultusunda bölgede desteklemiş ve hatta yaratmış oldukları düşmanlıkları idare etmek zorunda. ABD, iki müttefiki arasındaki gerginlikten dolayı rahatsız görünüyor. ABD diplomasisinin şefi olan Rex Tillerson, Suudi Arabistan’a ve diğer Körfez ülkelerine çağrıda bulunarak, Katar’a karşı uyguladıkları ekonomik ambargoyu hafifletmelerini istedi ve ambargonun IŞİD’e karşı mücadeleye zarar verdiğini söyledi. Katar’da, ABD’nin Orta Doğu’daki en önemli askeri merkezi olan El-Udeid üssü var. Irak ve Suriye’ye yapılan askeri müdahalelerin en önemlileri bu üsten yapılıyor.

Dünya jandarması rolünü üstlenmiş olan ABD bu şekilde davranıyor ama ikinci derecede bir emperyalist güç olan Fransa da kendi öz kapitalistlerinin bölgedeki çıkarlarını daha iyi savunma siyaseti uygulamaya çalışıyor. Fransa iki tarafa da silah sattığı için Körfez krizinde taraf tutmada terredüt içerisinde.

Fransa, Batılı dünya değerlerini savunma iddilarını ileri sürüp, kendi öz çıkarlarını savunmak için, iki tarafa da silah satma seçeneğini hiç çekinmeden sürdürebilir! LO (16.06.2017)

Katar:

Sadece bir şehir kadar olan ülkenin 2.5 milyonu aşan nüfusun büyük çoğunluğu çok kötü koşullardaki göçmen işçi. Katarda yaşayan her sekiz kişiden sadece biri Katarlı.

Her göçmenin Sponsor adı verilen bir sahibi var ve izinleri olmadan iş değiştirmek mümkün değil. Sponsorun izni olmadan ülke dışına çıkmak yasak. İşten ayrılma veya çıkarılmada, işveren belge vermediyse, oturma izni iptal edilir, 7 gün içerisinde ülkeyi terk etmek zorunlu. Tekrar çalışabilmek için en az 2 yıl beklemek zorunlu.

Katar, kadınların iki yüzlü şekilde hapsedildiği bir ülke. Katarlı olmayanlara kısıtlama yokken, Katarlı kadınlara dini gerici kıyafet ve yaşam kısıtlamaları var. Erkeklerin kadınların kullandığı hizmet işlerinde örneğin kuaförde çalışması yasak ama lüks otellerde geçerli değil. Katarlı kadın ve erkeklerin el ele tutuşmaları yasak ama yabancıların serbest! Katar’da her şeyin ölçüsü sınıf, cinsiyet, milliyet!


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2017  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı:229 7 Temmuz 2017  Site yaşamını izle Uluslararası Gündem   ?