Sinif Mucadelesi
Yunanistan:

Kemer sıkma politikasının yeni memuru Çipras

Pazar 11 Ekim 2015

İstifa eden Başbakan Alexis Çipras’ın partisi Syriza, 20 eylülde yapılan milletvekili seçiminde oyların % 35,46’sını alarak ocak ayındaki 149 sandalye yerine 145 sandalye sahibi olarak kazandı.

Yeni Demokrasi adlı sağ parti, % 28,1 oy oranı ve 76 yerine 75 sandalye elde ederek ikinci sırada yer aldı. Neo-Nazi aşırı sağcı Altın Şafak, % 6.28 yerine % 6.99 oy oranıyla 18 sandalye elde etti. Eski sosyalist parti Pasok, Demokratik Sol Parti ile ittifak yaparak bu defa 13 yerine 17 milletvekiline sahip oldu. Lideri, önceki hükümetin savunma bakanı Kammenos olan, Bağımsız Yunanlar, ANEL 13 yerine 10 sandalye aldı. Bu sonuçlar, yeni bir Syriza-ANEL koalisyonu kurmaya götürmeye yeterli.

Eski bakan Lafazanis tarafından Syriza’dan ayrılan sol muhalefet üyeleriyle birlikte henüz yeni kurulan Halkın Birliği Partisi’ne gelince, % 2.86 oy oranıyla, çok az bir farkla Parlementoya girmek için gerekli % 3’lük barajın altında kalarak hiçbir milletvekiline sahip olamadı. Bu partinin yöneticisi onu “ülkeyi muhtıra köleliğinden kurtarmak isteyen (...), bağımsızlık ve egemenliğini teşvik edip sağlayacak olan ilerici solcu güçlerin cephesi” olarak sunuyordu. Bu sanki ilk defaymış gibi Syriza’yı yeniden ortaya koyma girişimi, seçmenleri ikna etmedi.

Bu seçimde en dikkati çeken olgu, ocak ayında % 36 olan şimdi % 43’ü aşan, oy vermeyenlerin sayısı oldu. Bu tavır, seçmenlerin büyük çoğunluğunun, önceki Çipras hükümeti tarafından onaylanan kemer sıkma programı, üçüncü bir kemer sıkma paketini ne olursa olsun uygulamaya koyma görevini üstlenecek olan bu hükümetten hiç birşey beklemediklerını ortaya koydu.

Kendisini, uluslararası alacaklılar karşısında eğilmez biri olarak sunan Çipras, birkaç ay içinde, onu kendi sözcüleri gibi gören halka ve emekçilere karşı alacaklıların isteklerinin uygulayıcısına dönüştü.

Katı Stalinci kalan Yunanistan Komünist Partisi’nin (KKE) gençlik kolları eski başkanı Çipras, avrokomünist (1970 ile 1980 yılları arasında Avrupa’da demokratik sosyalizmi kurmak için Leninist ideolojiyi redden siyasi akım) “yenilikçiler” KKE’den ayrılırken, bu partiyi terk etti. Çipras, oy pusulasının kapitalistlerin hırslarını ve aç gözlülügünü geriletebileceğini ileri süren, hatta herşeyin ötesinde kendisini seçenleri buna inandıran bir partinin liderine dönüşmeden önce, gençlik sorumlusu olarak çok radikal bir öğrenci hareketinin lideriydi.

Bu durum, Yunanlı emekçilere, feci önlemleri, geçmişteki sağ ve sol hükümetler tarafından ortaya konan planlara ekleyen bir kemer sıkma planına mal oluyor.

Bu Çipras’ın, onun eğilmesini ve hizaya girmesini sağlayanların, özellikle de solun sorumlularının tebrikleri almasını sağlıyor. Avrupa Parlamentosu’nun Sosyal Demokrat Başkanı Martin Schulz, Çipras’ın “ideolojik olarak ait olduğu sosyal demokrasi ailesine” hoşgeldiğini ifade ediyor. Fransa başbakanı Manuel Valls, bu yeniden seçilmeyi, “sorumluluklarını üstlenenlerin zaferini memnuniyetle” takdir ediyor. Fransa cumhurbaşkanı Hollande da bu durumda, gerçekçiliğin zaferini görüyor ve Atina’ya gitmekte sabırsızlandığını bildiriyor.

O halde Çipras kendisini, Avrupa bujuvazisine ve mali pazarların çıkarlarına hizmet edenlerin arasında buluyor. Bunun ona, çabalarının tanınması biçiminde, hedefleri ve gelecekteki pazarlıklarının ispatı olarak sunduğu yeniden yapılanma veya Yunanistan’ın borçlarının silinmesini sağlayacağı bile kesin değil.

Radikal Syriza, uluslar arası ve ulusal burjuvazinin çıkarlarına onlarca yıldır hizmet verdiği için saygınlığını, itibarını yitiren “sosyalist” parti Pasok’un yerini almak üzere. Sıra Syriza’ya geldi. Kuşkusuz o da, Pasok’dan daha kısa bir sürede saygınlığını yitirecek. LO (23.09.2015)


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2015  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı : 208 - 2 Ekim 2015  Site yaşamını izle Uluslararası Gündem   ?