Sinif Mucadelesi

Ekonomi çöküyor fabrika işgalleri büyüyor

Çarşamba 19 Mart 2014

Dünyanın en büyük çuval üreticisi olan Amerika menşeili Greif’in Hadımköy Fabrikası ve Lüleburgaz’daki Zentiva ilaç fabrikası işçiler tarafından işgal edildi. Başka fabrikalarda da süreni işgallerin, özelde farklı gerekçeleri olmasına rağmen genelde sorun aynı; iş güvencesi ve satın alma gücünü korumak için ücret zammı.

Lüleburgaz’daki Zentiva ilaç fabrikasında “daralma” bahanesiyle 50 işçinin işten çıkarılacağının açıklanması üzerine 500 işçi fabrikayı işgal etti. Bir işçinin anlattığına göre, yıllardır daralma olacak bahanesiyle işten çıkarma olacağı söyleniyor, işçilere baskı yapılıyordu. Yapılan haksızlığa tepkilerini gösteren işçiler, işgali 6.gününde zaferle sonlandırdı. 50 işçinden emekliliği gelen 6’sı kendi isteğiyle işten çıkarken, 44 işçi geri alındı.

Hadımköy’deki Greif fabrikasında ise sendika ile patron arasında süren toplu sözleşme görüşmelerinin bir yere varmaması, işçilerin oyalanması ve en sonunda şirket CEO’su tarafından yapılan “gerekirse kapatırız” açıklaması üzerine 700 işçi fabrikayı işgal etti. İşgalin başladığı anda DİSK Tekstil Sendikası tarafından, işçilerin mücadelesini karalayan bir açıklama yapıldı. Ardından, kontrolü tamamen kaybetmemek için olacak ki; direk DİSK Genel Başkanı Kani Beko bir basın açıklaması yaparak, işçileri desteklediklerini söyledi, fakat hâlâ sendika tarafından grev kararı alınmadı.

İşçiler, taşeron işçilerin kadroya alınması, yılda dört ikramiye ve yüzde 30 zammın kendileri için “kırmız çizgi” olduğunu söyledi. Bu talepler Greif için karşılanamayacak talepler değil. Öyle ki; Greif’in dünya genelinde bini aşan fabrikası var. Ayrıca, fabrikada bin taşeron işçi, 44 farklı taşeron firmaya bölünmüş. İşçiler, işgalin tek sebebinin toplu sözleşme olmadığını, eğer öyle olsaydı; toplu sözleşmeden yararlanabilecek işçi sayısının 300 olduğu için 700 kişi olamayacaklarını söyleyerek, sınıf dayanışması talebinde bulunuyorlar.

Greif işçilerinin mücadelesini ezmeyeceğini anlayan Greif patronu CEO’sunu Türkiye’ye göndererek AKP’nin kapısını çaldı. Patronlar ne kadar kendi aralarında kavgalı olsalar da, söz konusu işçiler olunca hemen birlik oluyorlar.

Patronlar, Amerika’nın para politikasını değiştirmesi ve enflasyonun yükselmesiyle kendini iyice hissettiren ekonomik krizin faturasını işçi sınıfına ödetmeye çalışıyor. Bu durumdan en çok etkilenenler ekonomik düzenin en altında bulunan taşeron işçiler oluyor.

Patronların saldırılarına karşı Greif işçileri gibi birlik olmalı, mücadele etmeliyiz.(03.03.2014)


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2014  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı : 189 - 7 Mart 2014  Site yaşamını izle Emekçinin Gündemi   ?