Sinif Mucadelesi
Mali

Mali’ye askeri müdahale

Cuma 8 Şubat 2013

Fransız hükümeti, Mali’nin kuzeyinde etkili olan silahlı çetelere karşı Mali’ye askeri müdahalede bulundu. Ülkenin kuzeyinde etkili olan bu çeteler, Libya’daki Kaddafi rejiminin düşmesiyle birlikte güçlenmişti. Bu çeteler, iktidarlarını güçlendirmek için kitlelere ama özellikle de kadınlara korku salarak “şeriat” uygulama iddiasındalar. Ancak Fransız müdahalesinin Mali’deki kitleleri korumak istediğini söyleyemeyiz.

Müdahale 11 Ocak’ta başladı ve resmi olarak Mali ordusuna destek amaçlı olduğu söylendi. Ancak biçimine bakılırsa, müdahaleden çok Fransız emperyalizminin kendi etkinlik alanında savaşı yürüten taraf olduğu görülür. Müdahale kararı ile birlikte 3 bin civarında asker Mali’ye gönderildi. Bu askerlerin bir kısmı Fransa’dan gönderilirken bir kısmı daha önceden Afrika’nın çeşitli bölgelerinde konuşlandırılan askerler.

Fransa başkanı Holande, müdahale kararının ardından, “Fransa Mali’de kalıcı olmayacak” demişti. Ancak geçen süre ile birlikte Hollande “teröristleri yok etmek” için Mali’ye gönderilen Fransız askerlerinin “Afrika’nın bu bölgesinde teröristleri yok edene kadar, gerekli süre içinde Mali’de kalmaya devam edecek” dedi.

Sömürgeciliğin sona ermesi ile birlikte, başta Fransa olmak üzere emperyalist güçler, bölgeyi gerek toprak zenginliğini yönünden gerekse de yer altındaki gaz, petrol, altın, demir, uranyum gibi zenginliklerine göre düzenlemişti. Toprakların ve yeraltı zenginliklerinin kapitalist gruplar tarafından yağmalanması, bölgedeki şehirleri sefalete, çatışmalara sürükledi.

Holande tarafından başlatılan savaş, Malili kitleleri korumayı hedeflemiyor. Holande’ın hedefi siyah kıtada uzun süredir varlığını devam ettiren Fransız emperyalizminin çıkarlarını korumak. Mali ve komşusu Nijer bol miktarda uranyum zenginliklerine sahip. Bu nedenle bölgede etkili olan silahlı çetelerin güçlenmesi demek Area gibi büyük kapitalist grupların kâr kaynağı olan uranyumun, bölgedeki güçlerin eline geçmesi anlamına geliyor.

Üstelik Mali, Afrika’daki üçüncü büyük altın üreticisi olmasına rağmen, kıtadaki diğer ülkelere kıyasla daha az zenginliği sahip ve madenleri Güney Afrikalı ve Britanyalı çok uluslu şirketler tarafından sömürülüyor. Bu söz konusu madenler, ülkenin güneyinde. Yani şimdilik çatışma alanının dışında. Ancak eğer isyancılar ilerlerse bu madenleri işleten çok uluslu şirketlerde çatışma alanına girebilir.

Bu nedenle emperyalist devletler askeri bir müdahaleden söz ederse bilinmelidir ki bu müdahalenin amacı öncelikle kapitalist grupların çıkarlarını korumak istemeleridir. Fransız emperyalizmi de bölgede emperyalist devletler adına jandarma rolünü üstleniyor. Bu savaş, Fransızlara, Malilere söylendiği gibi bölgedeki kitlelere iyileştirme getirmeyecek. Öte yandan bölgedeki silahlı çeteler, işgal ettikleri yerlerde terör estiriyorlar. Evli olmayan çiftler, kapalı olmayan kadınlar taşa tutuluyor, kitleler, İslam adına haraca bağlanıyor. Yani bölge halkı kendi çıkarlarını koruma peşinde koşan köktenci milislerle Fransız emperyalizmi arasında yaşanan çatışmalarda, her iki tarafın şiddetine maruz kalıyor.

Peki savaş aylar hatta yıllar boyunca devam mı edecek? Emperyalist müdahalelerin uzun tarihine bakıldığında, emperyalistlerin arkalarında sık sık kana bulanmış kitleler bıraktığı görülür. Bunu yakın zamanda Afganistan veya Irak örneğinden görebiliriz.

Malili kitleler için tek güvence, kendi örgütlenmeleri ve tüm köktenci gruplara –ki bu köktenci gruplara El-Kaide gibi örgütlerle birlikte Fransız emperyalizmi de dahil- karşı silahlanmaktır. Bu nedenle Fransız birliklerinin Malili kitleler için Afrika’da yapacağı bir şey yok. LO (18.01.2013)


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2013  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı : 176 - 1 Şubat 2013  Site yaşamını izle Uluslararası Gündem   ?