Sinif Mucadelesi
Yunanistan

17 Haziran seçimleri: Aynı siyaseti uygulayacak olan sağın başarısı

Salı 10 Temmuz 2012

Yunanistan’daki son seçimi sağcı Yeni Demokrasi Partisi kazandı. Yeni Demokrasi Partisi en çok oy alan partiye verilen ek 50 koltuk ayrıcalığından yararlanarak toplam 129 sandalye elde etti. Onun hemen ardından radikal sol koalisyonu SYRİZA oyların yüzde 26.9’unu alıp sadece 71 koltuk kazandı. Bu iki parti de yüzde onluk ilerleme gösterdi. Sosyalist Parti ise yine oy kaybederek yüzde 12.3 oy ile 33 koltuk aldı.

Seçimlerde özellikle sağ partiler, Yunan burjuvazisi ve Avrupa Birliği liderleri, Yunanistan avro bölgesinden ve hatta Avrupa Birliği’nden çıkabilir tehditlerini ön plana sürerek bir gerginlik ortamı yarattılar. Buna ek olarak kitlelerde bıkkınlık büyüyor ve bunun yansıması olarak seçime katılım daha da azaldı (6 Mayıs’ta oy kullanmayan seçmen sayısı yüzde 34.9 iken bu son seçimlerde bu oran yüzde 37.5’e tırmandı).

Önceki seçimdeki genel gidişat daha da güçlendi. Örneğin aşırı sağ Chryssi Avghi (Altın Şafak), yüzde 6.9 oy ile 18 milletvekili çıkardı. Bu parti iki seçim dönemi arasında kendini hiç de “itibarlı” göstermeye çabalamadı. Parti lideri kışkırtıcı ve Yahudi düşmanı söylevlerini daha da artırıp “Meclis’e çeki düzen” getireceğini belirtti. Bu partinin sözcüsü bir televizyon programında bir SYRİZA temsilcisine bir bardak su fırlattı ve Komünist Parti’nin bir kadın milletvekiline tokat attı ve ardından da “hakaret etti” iddialarıyla dava açtı! Daha da kötüsü, aşırı sağcı militanları göçmen işçilere karşı saldırılarını artırdı. Bu partinin yeniden 400 binden fazla oy alması durumun ne kadar çok kokuşmaya başladığını ve kitlelerin bir kısmının aşırı sağa doğru hiç çekinmeden yöneldiğini gösteriyor.

Diğer yandan Komünist Partisi (KKE) 6 Mayıs seçimlerine göre gerileyip oy oranı yüzde 4.5’e düştü ve sadece 12 koltuk elde edip 2009’daki seviyesinin de altına düştü. Bu oy kaybında KKE’nin Avrupa Birliği’nden çıkmak istemesi, oy vermeyenlerin artması, oyum boşuna gitmesin hesaplarıyla SYRİZA’nın tercih edilmesi gibi etkenler vardır.

Seçim sisteminden dolayı yüzde 3 barajının altında kalan partiler milletvekili çıkaramadı. Meclise diğer partiler dışında 2 tane küçük oluşum katıldı: Biri sağdan Bağımsız Yunanlılar, %7.5 oy ile 20 sandalye ve diğeri soldan Demokratik Sol %6.25 oy ile 17 sandalye kazandı.

Yeni Demokrasi Partisi 150 sandalye olan çoğunluğu elde edemediği için Başkan Samaras’ın, PASOK ve de ek olarak Bağımsız Yunanlılar ve Demokratik Sol ile yeni bir koalisyon kurması söz konusu. Böylece partiler arası pazarlıklar yeniden başladı. Diğer yandan ise Avrupa Birliği yöneticileri ve “mali pazarlar” durumu çok yakından izliyor ve en azından seçimlerde SYRİZA’nın en güçlü oluşum olarak çıkamamasını memnuniyetle karşılıyorlar. Bütün bunlar, sonuç olarak yine ayni tipte bir koalisyon hükümeti ve ufak tefek farklılıklarla olsa da, aynı kemer sıkma siyasetini ve de seçimler öncesindeki aynı çıkmazı getirecek.

Yine de her şeye rağmen SYRİZA’nın evrimi yani 2009 seçimlerinde yüzde 6 oy alırken bu oranın yüzde 16’ya ve şimdi ise yüzde 26’a çıkması, burjuvaziyi hem bu oluşum nedeniyle ve özellikle de kamuoyunun evrimi açısından endişeye düşürebilir. Durum, her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Resmi verilere göre bile işsizlik yüzde 22’yi ve ülkenin ikinci büyük kenti Selanik’te yüzde 27’yi aşmış durumda.

Yemek dağıtan çadırların önündeki kuyruklar giderek artıyor ve sağlıktaki durum tehlike çanlarını çalmaya başladı: Örneğin kronik hastalıkları olan insanlar, eczanelerde ilaç bulamıyor ve sosyal sigortalar da sağlık harcamalarını karşılayamayacak duruma düştü. Sürekli artan bu sefalet karşısında kitlelerin öfkesi giderek daha çok artıyor. Kitleler, sorumlu olmadıkları bu krizin bedeli ödemeye devam etmekten bıktı. LO (22.06.2012)


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2012  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı : 169 - 6 Temmuz 2012  Site yaşamını izle Uluslararası Gündem   ?