Sinif Mucadelesi
Nijerya

Akaryakıt fiyatının iki katına çıkmasına karşı genel grev

Perşembe 16 Şubat 2012

Sene başında petrol sübvansiyonlarına son veren hükümet petrol fiyatını iki katına çıkardı. Sendikalar da tepki olarak 9 Ocak’ta genel greve gittiler…

Ertesi gün sendikalarının çağrısına uyan on binlerce kişi sokaklarda yürüyüşe geçerek fiyat zamlarını, yolsuzlukları, kısacası artık yaşamın kitleler için dayanılmaz hale gelmesini protesto ettiler.

Hükümet, akaryakıt fiyatını iki katına çıkararak bu isyanı körüklemiş oldu. Bu zam nedeniyle akaryakıt fiyatı 0.30 avrodan 0.60 avroya fırladı. Ülkede ise nüfusun üçte ikisi günde 1.5 avrodan daha az bir para ile geçinmek zorunda. Üstelik bu zam bütün diğer ürünlerin fiyatlarına da zam getiriyor.

Bu durum gerçekten de saçma çünkü Nijerya siyah Afrika’nın en büyük petrol üreticisidir. Ham petrol (hidrokarbür) üretimi ülke gelirinin yüzde 40’ını oluşturuyor ve yabancı yatırımların yüzde 90’ı bu sektöre yapılıyor. Ancak bu büyük zenginliğin önemli bir kısmı Batılı petrol şirketlerine, kırıntıları Nijerya devleti ileri gelenlerine gidiyor ve bu zenginlik, 160 milyonluk halkın çoğunluğu için bir felaket kaynağı.

Petrol şirketlerinin rekabeti yüzünden diktatörler başa getirildi, cinayetler, yolsuzluklar, savaşlar yaygın hale geldi. Örneğin Biyafra Savaşı diye bilinen 1967 iç savaşında bir milyon insan öldü. Nijer deltası petrol çamurlarıyla kaplandığı için artık ne bitki ne de canlı kaldı. Bundan bir ay önce Shell firmasının denizdeki kuyularından birinde oluşan kaza yüzünden ki bu bir sürü kazalardan sadece biridir, onlarca kilometre sahil bölgesi, petrolle kirlendiği için balıkçılar çaresiz duruma düştü. Başka anlamlı bir örnek, kapitalist toplumun “kalkınma” diye savunduğu görüşe göre Nijerya’da petrol işleme rafinerisi olmadığı için ham petrol çıkmasına rağmen, kullandığı petrolü “pazar fiyatına” ithal etmek zorunda. İşte bu nedenden dolayı, petrole devlet desteği olmazsa Nijerya halkı petrol satın alamaz!

Yürüyüşlerin ardından 16 Ocak’ta hükümet petrol zamlarından vazgeçtiğini açıkladığı için sendikalar da genel grevi durdurduklarını açıkladılar.

Genel grevin etkilerinden dolayı Devlet Başkanı Goodluck Jonathan geri adım atmak zorunda kaldı: 0,60 avroya çıkan petrol fiyatını 0.41 avroya indirdi. Bu olay kitleler için bir zafer, çünkü genel grev ve kitle yürüyüşleriyle rejime geri adım attırdılar. Yine de devlet başkanı zamların, tümünü iptal etmedi. Ülkenin alt yapısını modernleştirme iddialarıyla sübvansiyonları devam ettirmeyip 8 milyar dolar tasarruf yapmakta ısrar ediyor.

Rejim geri adım atmak zorunda kalmasına rağmen kitlelere gözdağı vermek amacıyla ülkenin ekonomik başkenti olan Lagos’ta polis ve askeri güçlerini bir şekilde seferber etti. Örneğin 16 Ocak’ta polis, yürüyüşe katılanları zor kullanarak dağıttı ve CNN televizyon kanalının merkezinde arama yaptı. Ek olarak hükümeti değiştirmek için yürüyüş yapan veya yürüyüş çağrısında bulunan kişilerin tutuklanıp mahkum edileceğini duyurdu.

Rejimin bu şekilde kitlelere karşı gözdağı verme girişimleri, kitlelerden ne kadar çok korktuğunun belirtisidir. LO (20.01.2012)


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2012  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı : 164 - 3 Şubat 2012  Site yaşamını izle Uluslararası Gündem   ?