Sinif Mucadelesi

Sinemacıların gözünde Kürt gerçeği

Pazar 15 Kasım 2009

Sinemalarda, farklı açılardan Kürt sorunu üzerine eğilen filmler ardı ardına gösterime giriyor.

“Bahoz”, “Güneşi Gördüm” gibi açılışı yapan filmleri, doğrudan Kürt illerinde çekilen yeni filmler izliyor.

Bunlardan biri olan, bol ödüllü “İki Dil Bir Bavul”. Üniversiteden yeni mezun olmuş ve uzak bir Kürt köyüne atanmış, Kürtçe bilmeyen Türk öğretmenin bir yılını, onun okula yeni başlayan ve Türkçe bilmeyen çocuklarla yaşadıklarını anlatıyor.

Belgesel tarzında, amatör, gönüllü oyuncularla çekilmiş filmde, bir yıl boyunca öğretmenin farklı bir topluluk ve kültür içindeki yalnızlığına, çocuklar ve köylülerle yaşadığı iletişim problemine, çocuklardaki değişime tanık oluruz.

46. Antalya Altın Portakal Film Festivali’n-de bu yıl ilk kez verilen En İyi İlk Film Ödülü’ne layık görülen İki Dil Bir Bavul, hem film olarak hem de yönetmeni başka bazı ulusal ve uluslararası ödüller de aldı.

Gösterimdeki diğer film ise Diyarbakır’da çekilen ve 90’lı yıllarda çatışmalı dönemde, gazeteci anne babası öldürülen iki çocuğun dünyasını konu alan Min Dît. Filmin yönetmeni Almanya’da yaşayan Miraz Bezar.

Antalya Film Festivali’nde tartışmaya neden olan filmin oyuncularının çoğunluğu da savaş mağduru çocuklardan oluşuyor. Festival gösterimi sonrasında, oyuncu ve yönetmenle yapılan söyleşide film, Kürt izleyiciler tarafından gerçekleri yetersiz göstermekle, Türk izleyiciler tarafından ise ülkeyi bölmek isteyenlerin ekmeğine yağ sürmekle eleştirildi.

Her iki film, çok yönlü ve çok boyutlu Kürt gerçeğinin bir yönünü ve bir zaman dilimini yansıttığı gerçeğiyle izlenmeli. Kürtlerin yaşadıklarını daha derinlemesine ve gerçekçi olarak izlemek için bu amaçla yola çıkmış sinemacılara ve çok daha demokratik bir ortama ihtiyaç vardır.

Gösterimdeki bir film de Türk milliyetçiliğine seslenen “Nefes”. Generallerin beğenisini alan film, Güneydoğu’da Irak sınırına yakın bir ilçedeki komando tugayında bulunan ve bir istasyonunu korumakla görevlendirilen bir yüzbaşı komutasındaki 40 askerin hikâyesi ekseninde.

Hakan Evrensel’in Güneydoğu’dan Öyküler adlı kitabının uyarlaması olan film için Tahtalı Dağı’nda bir karakol kurulmuş ve oyuncuları Türkiye’nin farklı konservatuarlarında okuyan öğrencilerden seçilmiş.


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2009  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı : 137 - 6 Kasım 2009  Site yaşamını izle Sinema... Sinema... Sinema...   ?