Sinif Mucadelesi

“Büyüme” planı yerini “küçülme” planına devretti: Emekçiler için yaşam daha da zorlaşacak!

Perşembe 15 Ekim 2009

Hükümet, gösterişli toplantılarla Orta Vadeli Programın ve Mali Plan açıkladı. Açıklamalara göre Türkiye’de ekonominin yüzde 6 oranında daralması öngörülüyor.

Bu planlara göre bu yıl bütçe açığı 63 milyar TL olacak. Sonraki üç yılda yıllık 50 milyara ulaşacak.

Bu açığın gerekçesi olarak geçen yıl dışarıdan gelen 28.1 milyar doların bu yıl 2.3 milyar dolara inmesi; dış kaynak girişinin yüzde 92’sinin buharlaşması gösteriliyor. Oysa aslında ekonominin, ülke dışından gelen paraya bağımlı olarak döndüğünün göstergesi.

Hükümet bu açığı borçlanma ile kapatılacak. AKP hükümeti 2002’den beri, borcu azaltmak için “mali disiplin” programı uyguladı. Yani, sosyal yatırımlar, ücretler, tarıma destekler kısıldı ve özelleştirme arttırıldı ve böylece ekonomi, patronlar için büyürken, devletin dış borcu azaldı.
Kriz başlayınca, hükümetin sermayeyi korumak için verdiği kıyaklar ve patronlardan almadığı vergi ve pirimler nedeniyle bütçe açığı yeniden fırladı.

Borçlanmanın devamı için her yıl ortalama 45-50 milyar TL’nin bankalara, rantiyelere borç faizi olarak ödeniyor. Bu para, tüm kamu çalışanına ödenen maaşa denk...

Bu para nereden toplanacak? Açıklanan program ve zamlar bunu gösteriyor.

Örneğin devletin Sosyal Güvenlik Kurumuna 25 milyar aktarıldığı söyleniyor. Krizde 1.5 milyona yakın işçi işini kaybetti. Kaçak çalışma had safhaya çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu çalışan 21 milyonu aşkın kişinin 9 milyonunun herhangi bir sosyal güvenlik kurumunda kaydı olmadığını hesapladı.

Daha önemlisi, hükümet pirim affı getirdi ve buna ek olarak patronlar, işçinin ve kendi yükümlülüğü olan primleri yatırmıyor, bu prim tutarı 20 milyarı geçti. Bağ-Kurluların prim borcu da 32 milyar TL’yi aşmış.
Yani kurumun, açığından fazla alacağı var ama bu söylenmiyor, masrafların kısılması planlanıyor.

Nitekim hükümet sağlık harcamalarında 3 milyar lira tasarruf kararı aldı. Buna göre hem ilaç karşılama oranlarını düşürdü, hem de tedavi giderlerinde hasta payını arttırıldı. Artık sağlık ocağı ve aile hekimliği muayenelerinden katkı payı alınacak.

Devletin ilaca ödediği parayı azaltmak için de firmalara ödenen orijinallerde yüzde 100’den yüzde 60’a eş değerde yüzde 80’den yüzde 60’a düşürüldü.

Bütçe gelirini arttırmaya yönelik ilk zam elektriğe yapıldı. Ekim’den itibaren konutta yüzde 9.68, sanayide yüzde 9.85 zam yapıldı.

Açık ve borç tırmandıkça, patronların ve hükümetin emekçilerin haklarına ve yaşam düzeylerine yönelik saldırıları da artacak.

Önümüzdeki günlerde elektrikten doğalgaza yeni zam, yeni vergi, sağlık, eğitim hizmetlerinde hak ihlali, kamu çalışanlarının gelirlerini budaması, kıdem tazminatı, sosyal hizmetlerin kısıtlanması gündeme gelecek.

Kriz nedeniyle işini, yaşam düzeyini kaybeden emekçiler için üretimin, sosyal hizmetlerin artması temel bir gereklilik. Oysa hükümetin planları tam aksi yönde. (29.09.09)


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2009  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı : 136 - 2 Ekim 2009  Site yaşamını izle Emekçinin Gündemi   ?