Sinif Mucadelesi

ABD : Krizdeki eyaletler bedelini yoksullara ödetiyor

Çarşamba 9 Eylül 2009

ABD’nin en zengin eyaletlerinden Kaliforniya, 1 Temmuz mali yılından başlayan bütçe açığını kapatmak için haftalardır uğraşıyor. Bu tarihten itibaren eyalet idaresi, aldığı malzemeleri ve verdiği hizmetleri parası olmadığı için borç senetleriyle, yani karşılıksız kağıt parçalarıyla ödüyor. Bankalar bunları almak istemiyor! Vali ve yerel hükümet 26 milyar dolar açığı kapatmaya uğraşıyor. En büyük bedeli ödeyecek olan kamu hizmetleri ve özellikle de okullar ve yoksullara yapılan yardım bütçesidir.

Zaten okulların harcamalarında daha önce 12 milyar dolar kısıntı olmuştu. Şimdi buna ek olarak 5 milyar dolar daha kısıntı olacak. Örneğin Los Angeles’teki yaz okulları kapatıldı. Sadece sakatların yaz okulları açık kaldı. Sonuç olarak bu kentte 150 bin öğrenci başıboş kaldı. Ek olarak eyalete bağlı yüzlerce yerleşim biriminde yaz okulu olanağı kısıtlandı ve hatta bazen tamamen iptal edildi.

Kaliforniya Üniversitesi’nde çalışan 140 bin kişiye ödeneksiz izin dayatıldı. Eyalet yönetimi 20 bin kamu personeli azaltması yapıp ücretleri azaltmak istiyor.

İşsizlik ve yoksullukta patlamanın olduğu bir ortamda sosyal yardım programları baltalanıyor. Yarım milyona yakın yaşlı ve sakatın yararlandığı ev hizmetlerine, yoksul aile ve çocukların sağlık hizmetlerine kısıtlama getirilmek isteniyor. Başka bir tasarruf yöntemi de bazı cezaevlerinin (birkaç bin kişi hapis cezasını tamamlamadan serbest bırakılacak) ve de ulusal polikliniklerin kapatılmasıdır.

Bu sadece Kaliforniya ile sınırlı değil, birçok eyalet bütçe açığını kapatabilmek için kamu hizmetleri, eğitim, sağlık ve sosyal yardım alanlarında büyük kısıtlamalar getirdi. Halbuki ekonomik kriz nedeniyle çok daha zor duruma düşen emekçi kitlelerin bu hizmetlere, geçmişe göre çok daha fazla ihtiyacı var. Eyaletlerin uyguladığı siyaset, zenginler ile yoksullar arasındaki uçurumu daha da büyütüyor. Çünkü kamu hizmetlerinin yetersizliği nedeniyle özel sektör olanaklarından sadece parası olan zenginler yararlanıyor.

Michigan eyaletinde yıllardan beri kamu hizmetlerinde kısıtlama yapılıyor. Örneğin 2002’de cezaevlerinde, 2003’te devlet ortaokul ve liselerinde, 2004 ve 2005’te orkestra, opera ve hayvanat bahçeleri ve özellikle de yoksullara verilen sağlık hizmetlerinde kısıtlama yapıldı. Bu tarihten itibaren de cezaevleri, kütüphane, kreş ve benzeri kamu hizmetlerinde kısıtlama durmak bilmiyor.

2000’den bu yana on bin istihdam alanı yok edildi. Michigan eyaleti bugün 8 cezaevini kapatmaya, yetişkin yoksullar için yapılan diş tedavisi, gözlük ve kulaklık yardımlarına son vermeye hazırlanıyor. Hawaii’de ise devlet memurlarına iki yıl boyunca her ay üç gün ödeneksiz izin dayatılacak. Bu da ücretin yüzde 14 düşmesi demek. Washington eyaleti binlerce öğretmenin işine son verecek.

Eyaletler bütçe tasarrufu yapmak için bin bir yola başvuruyor. Örneğin Illinois eyaletinde milyonlarca dolar tasarruf etmek için yoksulların cenaze törenlerinde yapılan harcama kısıtlanıyor. Oklahoma’da müzelerin açık olduğu saatler kısıtlanacak. New Hampshire eyaleti, 27 parkını satmak istiyor. Hatta Kaliforniya’da bazı çevreler hint keneviri gibi uyuşturucu maddelerin yasal olarak satılmasını öneriyor; böylece vergi geliri elde edilecekmiş!

Ekonomik kriz eyaletlerin vergi gelirlerinde büyük düşüşlere yol açtı. Üstelik bankalar eyaletlere ek kredi vermeyi reddettikleri gibi, devletin hazineden onlara sağladığı olanakları kullanıp kredi sistemini yeniden çalışır hale getirmeye yanaşmıyorlar. Demokratlar, tıpkı Cumhuriyetçiler gibi kapitalistlere yol açtıkları krizin bedelini ödettirmek istemiyorlar.

Obama hükümeti, Bush hükümeti gibi zenginlerin vergilerini azaltmaya devam ettiği için devlet kasalarına giren gelir azalıyor. Obama, milyarlarca doları banka ve büyük şirketlere verdi. Ekonomiyi canlandırmak için kararlaştırılan miktarın sadece küçük bir bölümü eyalet bütçelerine gidecek. Geçmiş yıllarda eyaletlerin önemli ölçüde kısıtlanmış olan eğitim, sağlık gibi en elzem sosyal programlar ve bütçeyi küçülten gider açığı bu ek kaynak ile kesinlikle kapatılamaz. Bu siyaset, bilinçli olarak uygulanıyor. En büyük bedelini emekçi kitleler ve hatta içlerinde en zor durumda olan çocuklar, yaşlılar, hastalar ve her geçen gün sayıları birçok eyalette artan yoksullar ödeyecek. Federal hükümet ve eyalet yönetimleri, krizin yükünü olduğu gibi emekçilerin sırtına yüklüyor. Ancak bu şiddetli saldırının isyanlara yol açmayacağı anlamına gelmiyor. LO (24.07.09)


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2009  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı : 134 - 7 Ağustos 2009  Site yaşamını izle Uluslararası Gündem   ?