Sinif Mucadelesi
Sri Lanka:

Krizden iflasa

Pazar 16 Ekim 2022

Haftalarca süren protestolarla sarsılan Sri Lanka’da devletin zirvesini kontrol eden Rajapaska ailesi, ağabey Mahinda’yı kurban etmek zorunda kaldı.

9 Mayıs’ta, ikincisi, küçük kardeşi Gotabaya’nın başkanlığını kurtarmak amacıyla Başbakanlık görevinden istifa etti. Klanın diğer birkaç üyesi son haftalarda bakanlıklarından istifa etmişti.

Rajapaskaların yükselişi, ordunun Tamil azınlığa karşı uyguladığı baskıdaki rollerinden kaynaklanıyor ve 2009’da Kaplanların isyanına kanlı bir şekilde son verdi. 2005’ten 2015’e kadar cumhurbaşkanı olan Mahinda, seçimleri kaybettikten sonra muhalefete boyun eğmek zorunda kaldı. Ancak 2019’da, 258 ölü ve yaklaşık 500 yaralı olan İslamcı saldırıların uyandırdığı duygudan yararlanan bu klan, Sinhalese ve Budist çoğunluğu pohpohlayan milliyetçi demagojiyle asla cimri davranmayarak yeniden iktidara geldi.

O zamandan beri, Sri Lanka çözümü bulunamayan bir ekonomik krize girdi. Pandemi Salgını saldırıların etkisini pekiştirerek turizm kaynaklarını kuruttu. Ülke çok borçludur ve döviz rezerleri bitti. Hızlanan küresel enflasyon, ithalatı karşılanamaz hale getirdi: Sri Lanka rupisi Mart ayında değerinin %30’unu kaybetti. Elektrik sadece aralıklı olarak çalışıyor, hastalar artık ilaç bulamıyor ya da bulunan ilaçlar çok pahalı. Ayakkabılar bile, ithalatı durdurulan ve temel olmayan mallar olarak kabul edilir. Hükümet, fiyatları uluslararası piyasalarda hızla yükselen kimyasal gübre ithalatının finansal imkansızlığını çevre için iyi bir eylem olarak kullanıp saklamayı uygun gördü. Ancak tarımsal üretim düştü, gıda kıtlığı var ve yoksul nüfus her gün bir öğün atlıyor.

Başkent Kolombo’da bir buçuk aydır her gün cumhurbaşkanının görevden alınmasını talep eden gösteriler yapılıyor. Rajapaska’nın şiddetli milliyetçiliğini destekleyen Budist din adamları bile onlara karşı döndü ve kendilerini sokaklarda gösterdiler. Yüz yüze saraya ve bakanlıklara ulaşmaya çalışırken polis tarafından geri itilen göstericiler, bazı bakanların evlerini ateşe verdi.

8 Mayıs’ta Rajapaska, hükümet karşıtı protestoculara polisten göz yaşartıcı gaz eşliğinde sopalarla saldıran destekçilerini harekete geçirdi. İki milletvekili göstericilerin üzerine ateş açarak onları öldürdü. Ada genelinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi, dokuz kişi öldü ve 300 kişi yaralandı, ancak Başbakan muhalefeti istikrara kavuşturmak için hükümetine katılması için boş yere ikna etmeye çalıştıktan sonra yine de havlu atmak zorunda kaldı. Mekan özgür olur olmaz, muhalif politikacılar, Başkan Gotabaya Rajapaska’nın zayıflamış otoritesi altında yeni bir hükümet kurdular.Yeni başbakan Ranil Wickremesinghe, dördüncü kez iktidara geri dönüyor. Ekonomik çöküş göz önüne alındığında, yalnızca halka fedakarlık vaat edebilirdi: "Önümüzdeki iki ay hayatımızın en zor dönemi olacak", ekonomik kriz "bir iyileşmeden önce daha da kötüye gidecek". 16 Mayıs’ta, yalnızca bir günlük yakıt stoğunun kaldığını kabul etmek zorunda kaldı. Dört tanker, komşu Hindistan tarafından serbest bırakılan bir acil durum kredisi ile finanse edildi, ancak demirlediklerinde, ertelemenin sadece birkaç gün süreceği görülecek. Ekonomi bakanı ile birlikte Wickremesinghe, insanlardan, insanların buluştuğu ve kendiliğinden protestoların başladığı benzin istasyonlarında sıraya girmeyi bırakmaları için yalvardı.

Yeni hükümet çaresizce daha fazla banknot basacağının sinyallerini verirken, bunun enflasyonu hızlandıracağını kabul etti.

Gösterilere ve sebep oldukları siyasi istikrarsızlığa son vermek isteniyor. Ancak, bu ülkenin içinde bulunduğu küresel ekonomik krizin pençesini gevşetmek için işçi sınıfının ve yoksul nüfusun böyle bir siyasi iktidardan hiçbir beklentisi yoktur.


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2022  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı: 284 - 15 Ekim 2022  Site yaşamını izle Güncel... GÜncel... Güncel...   ?