Sinif Mucadelesi

Patronlar, salgını bahane ederek işçi sınıfına karşı saldırılarını sürdürüyor

Cuma 4 Haziran 2021

Bursa’da tekstil patronunun saldırıları

Bursa’da Atılım Desen’de haklarını almak için sendikalaşan işçileri patron işten attı. İşçilerin tepki eylemine kısıtlamada ara verilse de yeniden başladı. TEKSİF sendikası öncülüğünde fabrika önünde eylem çadırı kuruldu.

Evrensel gazetesinin haberine göre, 460 kişinin çalıştığı Atılım Desen fabrikası yöneticileri, kısıtlama öncesi çalışma izni belgesi çıkarma bahanesiyle işçilerin e-devlet şifrelerini toplamış ve işçilerin sendikalı olup olmadığını öğrenmiş. Firma önünde konuşan sendika yetkilisi “alınan şifrelerin hangi işçilerin sendikamız TEKSİF’e üye olup olmadığının tespit edilmesi için kullanıldığı ortaya çıkmıştır. Şifreler alındıktan sonra sendikamıza üye ola işçilere yönelik baskılar yapılmış ve sendikadan istifaya zorlanmışlardır. Daha sonra işletmede sendikal örgütlenmenin öncülerinden olan Serap Yumuşak’a, çeşitli bahaneler öne sürerek 7 Mayıs’ta işbaşı yaptırılmadı” dedi.

Vardiyada olan işçilerin arkadaşlarına sahip çıkması üzerine patron, sendikaya üye olan 22 işçiyi daha işten attı. Patron işçilerin sendikadan istifa etmesi ve sendikal faaliyetlere katılmamaları için baskılarını sürdürüyor.

TEKSİF, “...Bursa halkını ve emekten yana olan herkesi mücadelemize destek olmaya çağırıyoruz… İşletmede işten atılan üyelerimiz işe geri alınana kadar ve toplu sözleşme imzalana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” açıklaması yaptı.

Antep Angel Halı’da Kod 46 ile işten çıkarılan işçiler eylem yaptı.

Mayıs başında Antep’te Angel Halı patronu, fabrika girişinde telefonlarını teslim etmek istemeyen yaklaşık 60 işçiyi, tazminatsız ve işsizlik ödeneği alamayacakları şekilde Kod 46 ile işten çıkardı. Tebligat gönderen patron, işçileri “yasa dışı grev yapmakla” suçladı. İşçiler, “grev yapmadıklarını ve patronun kendilerinin fabrikaya almadığını” aktardılar. Patronun tamamen keyfi davrandığını anlatan işçiler, “içeride çok baskı var, günde 10 saat çalışıyoruz, elden para veriyorlar” dediler.

DİSK Tekstil Gaziantep Bölge Temsilcisi “işçilerin insanlık dışı çalışma koşullarına, onursuz iftiralara ve işten atmalara karşı kazanana kadar mücadele edeceklerini” söyledi.

“Tam kapanma” başında işten çıkarıldıklarını öğrenen işçiler fabrika önünde buluştu. Eylemde söz alan DİSK Tekstil temsilcisi “aynı zamanda Stefany Halı patronu olan Angel Halı patronunun salgında çıkarılan yasaları fırsata çeviren patronlardan olduğun söyleyip bir özet yaptı: “Angel Halı, fabrikasına yeni makineler alıp, fabrika sayısını artırırken, işçileri pazar günleri zorla 12 saat çalıştırdı, işçilerin mola süresini düşürdü, elden kayıt dışı para vermeye devam etti, üstüne işçilerin telefonuna el koymaya, iletişim hakkını gasp etmeye çalıştı. İşçiler, kişisel, içinde şahsi bilgilerinin bulunduğu telefonları teslim etmek istemeyince işe alınmadılar. Kapı önünde bekletilen vardiya, fabrikaya girip iş başı yapmayı beklerken, Angel Halı patronu içerideki vardiyayı da dışarı çıkardı ve makineleri kapattı. Üç gün boyunca fabrikaya alınmayan ve işe gelmeleri için servis dahi çıkarılmayan toplam 63 işçi ardından Kod-46 ile yani hırsızlık suçlamasıyla işten çıkarıldı.”

Patronlar, sözde işten çıkarma yasağı döneminde Kod 29’u kullanarak işçileri iftiralarla, tazminatsız ve işsizlik ödeneği olmadan işten atıyordu. İşten çıkarma yasağında bile uygulanan Kod-29’dan şikayetler, işçi eylemleri artmıştı. Çalışma bakanlığı, patronların haksız ve keyfi uygulamasını önlemek yerine her bir alt maddesi, farklı suçları niteler halde başka kodlara böldü. Yani numara değişti ama patronların işçiye karşı serbestçe yaptığı haksızlığında hiçbir şey değişmedi. Angel Halı’daki işçilerin, hırsızlık iftirası ile Kod-46 ile işten atılması somut bir örnektir. (01.06.21)


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2021  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı: 272 - 4 Haziran 2021  Site yaşamını izle Emekçinin Gündemi   ?