Sinif Mucadelesi
Lübnan

Devletin, bankaların ve spekülatörlerin kurbanı olan halk

Cumartesi 10 Nisan 2021

Lübnan’da ülke halkı dramatik sonuçlarıyla krize batmaya devam ederken özellikle yolların barikatlarla kapatılmasıyla damgalanan protesto gösterileri birbirini izliyor. Lübnan Lirası (LL) Mart başından bir defa daha devalüasyona uğradı; 1 dolar 10 bin LL oldu. Bu bir yılı aşkındır yükselen yoksulluğu daha da kötüleştiriyor.

Son devalüasyon bir yandan ülkeyi yıllardır yöneten siyasi klanlar ve iş çevreleri, diğer yandan da Lübnan Merkez Bankası’nın, LL’in istikrarını sağlamak için gerekli doları ülkeye çekmek üzere astronomik faiz oranları ödeyerek borç veren bankalar tarafından kasaların yağmalanmasıyla tırmandırılan kamu borcunun yükselmesi sonucu oldu. Sermaye sahipleri artık ülkenin borcunu ödeyebilme kapasitesine duydukları güvenin azalması, güvensizlik nedeniyle, Merkez Bankası rezervleri dahil dolar yokluğunu kışkırtarak yabancı ülkelere yatırım yapmaya çalışıyor.

Böylelikle LL, dolar karşısında 1.507 oranını uzun süre koruduktan sonra 2019’un sonundan itibaren hızla devalüasyona uğradı ve 2020 sonunda 1 dolar 8 bin LL’sını aştı. Ekonomisi ithalat olmadan işleyemeyen ülkedenin bu durumu fiyatların yükselmesini tetikledi. Merkez Bankası ekonomik durumun toplum üzerindeki olumsuz etkisini sınırlamak, azaltmak için buğday, yakıt ve ilaç gibi temel ürünlere sübvaniyon vermek zorunda kaldı.

Çoğunlukla LL olarak ödenen maaşların gerçek değerleri eridi. Kriz öncesinde 450 dolar olan asgari ücret, artık 70 dolara denk. Derneklerin dayanışma ve yardımları, en çok yardıma muhtaç olan aileleri vuran felaketi giderek daha az sınırlayabiliyorlar. Maaşlarını dolar olarak alanlar, 3,900 LL döviz kuru üzerinden yalnızca Lübnan lirası olarak alabiliyor. Böylece, bankalar, büyük sermayenin yurtdışına kaçışıyla azalan kârlarını telafi etmek için maaşların yarısından fazlasına denk gelen dolara el koyuyor. Göçmen işçiler artık, Etiyopya ve Bangladeş gibi ülkelerinde kalan ailelerini geçindirmek için para gönderemiyor. Ayrıca çoğu işlerini kaybedip Lübnan’ı terk ediyor.

Fiyat artışı şimdi Merkez Bankası tarafından sübvansiyon verilen ürünleri bile etkilemeye başladı. Yetkililer dünya pazarında un fiyatının artışı bahanesiyle ekmeğin fiyatını %50 arttırdı. Bazen tüccarlar sübvansiyon aldıktan sonra aynı yetkililerin suç ortaklığı ile ürün fiyatını yükseltiyor. Bazıları yolsuzluk yaparak malları başka ülkelerde daha iyi bir fiyata satmak için yurtdışına yönlendiriyor veya Merkez Bankası’nın döviz rezervlerinin giderek azalması nedeniyle beklenilen sübvansiyonların kaldırılması olasılığına karşı stokluyorlar. Son günlerde, kıtlık ve yokluk nedeniyle süpermarketlerde, indirimli ürünleri alabilmek için izdiham ve kavga görülüyor. Hastanelerde yoğun bakım servislerinde Covid-19 hastalarını alacak yer kalmamasına ek olarak, özel hastanelerin hastalara çıkardığı faturayı ödeyemeyenler giderek artıyor.

Ocak ayında ülkenin en fakir kenti olan Trablus’ta protestolar patlak verdi. Protesto göstericileri, aralarında milyarderlerin ve eski başbakan Mikati’nin de bulunduğu kent yöneticilerinin evlerinin etrafında dolaştı. Ordu, onları korumak için yerleşti ve göstericilerin üzerine ateş açarak bir kişinin ölümüne ve 300’den fazla kişinin yaralanmasına yol açtı. Baskı ve şiddet, terör ile suçlanan 35 kişinin ölüm cezası riskiyle tutuklanmasıyla tamamlandı.

Siyasi durum, kendisi de hükümetin ihmallerinin sonucu olan Beyrut Limanı’ndaki ölümcül patlamanın ardından hükümetin istifa etmesinden 6 ay sonra, hala kilitlenmiş durumda. Her zaman olduğu gibi, değişik klanların kurulacak hükümetin koltuklarını paylaşmak için müzakerelerini sürdürdükleri bir ortamda, siyasi yöneticilerin uygulamalarında hiçbir şey değişmedi.

Halkın çoğunluğu yoksulluğa gömülürken yol kesme biçimindeki protestolar sürüyor. Sadece yolsuzluğa batmış, yozlaşmış bir siyası sınıfın alaşağı edilmesi değil; spekülatörlerden, bankacılardan, vurgunculardan oluşan bütün bir kapitalist burjuvazinin devrilmesi, yıkılması gerekiyor. (10.03.2021)


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2021  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı: 271 - 9 Nisan 2021  Site yaşamını izle Uluslararası Gündem   ?