Sinif Mucadelesi

Oxfam raporu: Dünyanın serveti birkaç kişinin ellerinde

Cuma 1. Şubat 2019

En zengin 26 milyarderin serveti, dünyanın en yoksul 3.8 milyar insanınkine eşit. Bu iğrenç gerçeklik ONG Oxfam tarafından açıklandı ve bu da kapitalizmin ne kadar cani ve asalak bir düzen olduğunu çok iyi özetliyor.

2008 krizi dünya genelinde üretimin gerilemesi, işsizliğin ve yoksulluğun fırlamasıyla sonuçlandı. Ancak son 10 yılda milyarderlerin sayısında ve kişisel servetlerinde müthiş bir sıçrama oldu.

Liste başında Amazon’un sahibi Jeff Bezos var: Serveti sadece bir yıl içerisinde 39 milyar dolar artarak toplam 112 milyar dolara fırladı. Oxfam’ın verdiği bir örneğe göre bu servetin sadece %1’i, 105 milyon nüfuslu Habeşistan’ın bir yıllık sağlık bütçesine eşit.

Bu 26 isim arasında 2 tane Fransız var: Dördüncü sırada gelen ve LVMH’ın sahibi Bernard Arnault ve L’Oreal’ın varisi Françoise Bettancourt-Meyers. Fransa’da 8 milyarderin serveti, nüfusun en yoksul %30’u kadar.

Yine Oxfam’ın verdiği rakamlara göre geçen yıl “milyarderlerin serveti %12 arttı, diğer yandan dünyadaki en yoksul kitlenin yarısının gelirinde %11’lik düşüş oldu.”

Bunların sonucu olarak hem yoksul hem zengin ülkelerde kitlelerin sağlık hizmetlerinden yararlanmada, yaşam sürelerinde ve eğitim sistemlerinden yararlanmada eşitsizlikler daha da arttı. Örneğin Londra’nın zengin semtlerinde yaşayanların yaşam süreleri, yoksul semtlerinde yaşayanlara göre 6 yıl daha fazla. ABD’nin yoksul semtlerinde yaşayanların da yaşam süreleri azaldı.

Zenginlerin aşırı zenginleşmesi, kitlelerin aşırı yoksullaşmasını getiriyor. Krizdeki kapitalizmin hisse senetleri sahiplerinin kârını garantilemek için tek çareyi dünyadaki emekçilerin paylarına düşeni azaltmakta görüyor. Bunu gerçekleştirmek için doğrudan sömürüyü artıyor, gerçek ücretlerde azaltma yapıyor ve çalışanların iş temposunu artırarak bir kısım emekçiyi işsiz bırakıyor. Ek olarak, gittikçe artan seviyelerde devlet kasalarındaki parayı kendi cebine aktarıyor.

Tüm bunların sonucu olarak kitlelerin tüketimi azalıyor ve bunun sonucunda tüketim ürünlerinin üretimi azalıyor, ekonominin ve toplumun tümü kargaşaya sürükleniyor. Zaten kapitalistlerin gerçek sorunu hiçbir zaman insanlığın geleceği olmamıştır...


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2019  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı:248 - 1 Şubat 2019  Site yaşamını izle Güncel... Güncel... Güncel...   ?