Sinif Mucadelesi

Yemen: insani bir facia ortamında yapılan pazarlıklar

Pazar 6 Ocak 2019

13 Aralıkta İsveç’te, Suudi Arabistan’ın desteklediği Yemen hükümeti ile ona karşı savaşan Huti milisleri arasında bir barış anlaşması imzalandı. Sonuç olarak da Yemen’in en büyük limanı olan Hudeyde’de bir ateşkes anlaşması oldu. Ama buna rağmen hafta sonu, son ayların cephesinin en büyük sınırı olan bu kentte çatışmalar ve hava bombardımanları devam etti.

Sonuç itibarıyla ateşkes Salı 18 Aralık’tan sonra geçerli olacaktı. Ne iki düşman tarafı ne de bu görüşmeleri yöneten BM temsilcileri bu ateş kesin sürebileceğine inanmıyorlar.

Bu savaş Yemen halkı arasında en az 50 bin kişinin ölümüne ve de BM’nin verilerine göre günümüzdeki en büyük insani felakete yol açtı. Bu savaş 4 yıldan beri devam ediyor. Yani Eylül 2014’te Başkent Sana’nın Kuzey bölgesinde bulunan Hutiler tarafından alınmasından beri devam ediyor. Hutilerin hedefi, Suudi Arabistan’ın ve ABD’nin el altından desteklediği ve 2012’de iktidara gelen Başkan Mansur Hadi’yi devirmekti. Çünkü ABD Arap Baharını Yemen’e de yaymak istiyordu. Sonra da, 25 Mart 2015’de Suudi prensi Muhammed Bin Salman Huti isyanını birkaç ayda ezebileceğini düşünerek Fırtına askeri harekatını başlattı.

O zamandan bu yana ise Suudi Arabistan bu savaşın bataklıklarına gömüldü. Ama her ne kadar da ABD liderleri, bölgedeki en büyük müttefikleri Suudileri ta başından beri askeri olarak desteklese de bataklıklara saptanma olayı ABD’nin başını ağrıtıyor. ABD’nin Devlet Bakanı yardımcısı ve ABD’nin Körfez ülkelerinden sorumlu olan Timothy Lenderking, ABD kongresinin bazı senatörlerin Suudi prensinin bazı girişimlerini eleştirmesine yanıt olarak yeniden desteklerini tazeledi.

Bu savaş Yemen’i kaosa sürükledi. Ülke bölünerek, Kuzey’de Hutilerin denetimi altına geçti ve diğer bölgeler resmi Yemen ordusu ile, aralarında El Kaide’ye bağlı olan askeri milisler de dahil, aşiretlere bağlı olan farklı milislerin denetimi altına geçti. Örneğin Mukalla limanı 2016’dan beri El Kaide milislerinin denetimi altındadır. Her ne kadar da El Kaide cihatçıları, Suudi Arabistan’ın müttefiki Birleşik Arap Ülkeleri askeri güçleri karşısında gerilemiş olsalar bile kaos devam ediyor ve bu kaos Suudi Arabistan’ın en büyük düşmanı olan İran da dahil diğer bölge ülkelerine de yayılma tehlikesini taşıyor.

Yemen bulunduğu coğrafya nedeniyle çok stratejik konuma sahiptir, çünkü o dünya petrollerinin dörtte birinin ve dünya ticaret hacminin yüzde 10’nu oluşturan eşyaların geçtiği boğazı kontrol ediyor. Bu nedenle de Yemen’in yanıp tutuşmasının devam etmesi büyük petrol gruplarının işlerine darbe vuruyor. Her ne kadar da bu savaş ayni zamanda ABD’ye, ölüm saçan silah tüccarlarına Suudi Arabistan ile 110 milyar dolarlık bir Pazar sunmuş olsa da durum değişmiyor.

Ne Trump ne de hiçbir emperyalist lider yarattıkları veya büyümesine katkıda bulundukları bu durumu kontrol edemiyorlar.

Aldıkları kararların Yemen halkına karşı yarattığı felakete gelince, bu onların hiç ama hiç umurlarında değil.(21.12. 2018)


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2019  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı:247 - 5 Ocak 2019  Site yaşamını izle Güncel... Güncel... Güncel...   ?