Sinif Mucadelesi

OHAL işçi sınıfını vurdu

Cuma 3 Ağustos 2018

İki yıllık OHAL döneminde ölümcül iş kazaları %14 artarak ölen işçi sayısı 3.960’a tırmandı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) 21 Temmuz’da yayınladığı verilere göre ölümcül kazalar, özellikle sanayide artış gösterdi. İşçi ölümleri metalde %100 arttı.

Emekçiler zaten çok zor şartlarda çalışıyor, koyu OHAL diktatörlüğü döneminde haklarını, güvenli ve güvenceli iş şartlarını dayatmakta zorlanıyor. Bunun sonucu ise ortada.

Üstelik iş cinayetleri sonrası adaletsizlik ve cezasızlık sürdü. İSİG’in yayınladığı raporda “Davalarda asıl sorumlular mahkemeye çıkarılmadığı gibi tali sorumlular kısa süreli hapis cezalarına çarptırıldı, bu cezalar para cezasına çevrildi ve 24 ay taksitlendirildi” bilgisi paylaşıldı. Yani bu düzende taksitle parasını ödeyip işçi öldürmek serbest.

Artan iş kazalarının gösterdiği gibi zaten çok yetersiz olan iş güvenliği uygulamaları, patronların OHAL dönemindeki uygulamalardan aldıkları cesaretle neredeyse hiç uygulanmaz oldu. ’Şimdi OHAL kalktı, durum iyileşecek’ diye düşünenler varsa yanılır. Çünkü AKP iktidarı OHAL’i artık kalıcı hale getirip düzenlemeleri de meclisten çıkardı.

Patronlar ve hizmetindeki hükümet için, iş kazaları artarak daha çok işçi ölecekmiş, sakatlanacakmış, hiç önemli değil! Yeter ki kasaları dolsun.

Posco Assan işçileri haklarını kazandı

İzmit’te faaliyet gösteren Posco Assan TST Çelik Sanayi A.Ş iş yerinde haklarını almak için örgütlenen işçiler, yoğun çalışma, iş baskısı, düşük ücret, iş kazası riskleri gibi temel sorunlara çözüm bulmak için yasal haklarını kullanarak Birleşik Metal-İş sendikasına üye olmuşlardı. Buna dayanamayan patron sendikaya üye olan işçileri işten çıkarmıştı.

İşçiler sendika desteğiyle mahkemeye baş vurmuşlardı; 26 Temmuz’da Kocaeli 3. İş Mahkemesi işçileri haklı buldu ve işten çıkarılmanın asıl sebebinin sendikal nedenden dolayı olduğundan, işe geri alınmazlarsa bir yıllık ücretleri tutarında sendikal tazminat ödenmesine karar verdi.

Bu karar işçiler için güzel ama bu kapitalist sömürü düzeninde bunun istisna denecek kadar az olduğunu ve “Hak verilmez, alınır” gerçeğini unutmamak gerek!

Trabzon’da 300 işçi işsiz kaldı

2014’te İtalyan çikolata devi Ferrero, Türkiye’nin fındık devi Oltan Gıda’yı satın aldı. Şimdi, tam fındık sezonu başlamak üzereyken, Ferrero Trabzon’daki fındık fabrikasını 27 Temmuz ile 15 Ocak arasında kapatma kararı aldı. Söylenenlere göre işçiler 6 aylık ücretli izinde sayılacak; ama onlara imzalatılan sözleşmede 6 ay boyunca hiçbir iş yerinde çalışamayacakları ve daha sonra Ferrero’nun istemesi durumunda geri gelecekleri tebliğ ediliyor. Uzun lafın kısası, 6 ay sonra yeniden işe geri alınacakları konusunda hiçbir güvenceleri yok!

Kapatma kararının ardından vardiya değişimi sonrası işten çıkarılan işçilerin bir kısmı isyan ederek yöneticilerle tartıştı. Fındık fiyatı açıklanmadan atılan bu adım, kâra doymak bilmeyen patronlardan her şeyin bekleneceğini gösteriyor! (03.08.18)


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2018  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı:242 - 3 Ağustos 2018  Site yaşamını izle Emekçinin Gündemi   ?