Sinif Mucadelesi
Irak

Irak’ın yeniden inşası, iştah verici bir pazar

Perşembe 15 Mart 2018

12 ile 14 Şubat arasında Kuveyt’te, Irak’ın yeniden inşa edilmesine ilişkin bir konferans düzenlendi. Konferans, 74 ülkenin siyasi liderleri başta olmak üzere, dernekler ve kapitalist grup temsilcilerinden oluşan 2 bin kişiye yakın bir katılımla gerçekleşti.

Siyasi sorumlular, sadece IŞİD’in yol açtığı yıkımdan söz edip, ülkenin hedef olduğu yıkımda büyük güçlerin sorumluluklarından bilinçli bir şekilde söz etmedi.

1991’de Irak’a karşı savaş başladığında, ülke, diktatör Saddam Hüseyin’in büyük güçlerin desteğiyle İran’a karşı sürdürdüğü, kitlelerinse karşı çıktığı 8 yıllık savaşa rağmen, Ortadoğu’da en az yoksul ülkeler arasındaydı. Yapılan bombardımanlar çok feci yıkımlara yol açmıştı. Ardından geçen 10 yıl
boyunca Batılı ülkeler belirli ürünlere, yedek parça ve ülke ekonomisinin yeniden canlanması için gerekli kimyevi maddelere ambargo uyguladı. Bunların sonucu olarak, yarım milyonu çocuk bir milyon insan öldü.

2003’te ABD’nin yönettiği yeni bir koalisyon, Irak’ı işgal ederek yıllarca sürecek yeni bir savaşa ve katliamlara yol açacaktı. 2014’ten sonra IŞİD’in sürdürdüğü savaş, büyük yıkıma yol açan önceki savaşın devamı oldu.
Bu konuda büyük güçlerin sorumluluğunu gözardı etmemek gerek. Onlar, özellikle de ABD, Irak’ı işgal ettiğinde ülkedeki dini farklılıkları kullandı ve farklı silahlı milislerin oluşumunu teşvik etti. IŞİD’in oluşumu ve terörizmin yayılması da büyük güçlerin yarattığı kargaşanın ürünü.

Irak’ı yerle bir eden büyük güçler, şimdi de ülkenin yeniden inşa edilmesi için oluşan muazzam pazarı bir fırsat olarak kullanmak istiyor. Onlar için söz konusu olan, aniden yoksulluğa sürükledikleri milyonlarca insanın yaşam şartlarını iyileştirmek değil. Onların amacı, OPEC ülkeleri arasında ikinci büyük petrol üreticisi konumuna gelen Irak’ın petrol gelirini talan etmek.
Yeniden inşa amacıyla hazırlanmış olan 157 projenin 41 tanesi öncelikli olarak sınıflandırıldı: Bunların 18’i petro-kimya alanında. Yeniden inşa sayesinde kapitalist gruplar, Irak petrolüne el atma olanağına kavuşacak. Yani rafineriler, boru hatları, petrol terminali inşası, onlara yeni kâr elde etme olanağı sağlayacak.

Altyapı inşa faaliyetleri için de aynı durum söz konusu. Irak hükümeti “ulaşım, hatta turizm alanında fırsat yaratacak” deniliyor. Örneğin Musul havalimanın inşası ve önemli demir yollarının (Bağdat- Basra ve Bağdat-Musul) ve Bağdat metrosunun inşası, bunları inşa edecek kapitalist grupların ellerine teslim edecek.

Farklı büyük güçlerin her biri bu pazarın kendi kapitalistlerinin eline geçmesini sağlamak için yarış halinde. Fransa, olanakları ABD’ye göre daha az olsa da, Irak’ın parçalanması girişimlerindeki bu itiş kakışın içerisinde. Fransa Dışişleri bakanı Jean Yves Le Drian, Kuveyt’e giderken, Irak’ta da bir tur atıp 430 milyon avro kredi vereceklerini büyük gösterişle açıkladı. Bu kredi, tıpkı diğer devletlerin vereceği gibi birkaç büyük grubun cebini doldurmasına yarayacak. Kitlelerin yaşamlarının iyileşmesi ise onların gündeminde değil. LO (16.02.2018)

Savaş yüzünden 2 ila 3 milyon civarında insan, evini terk etmek zorunda kalmıştı. Örneğin Musul bölgesinde 138 bin ev ve 14 hastane, ya kısmen ya da tamamen yerle bir edildi. Irak hükümeti, yeniden inşa işleri için 88 milyar dolara ihtiyaç olduğunu açıkladı. Şu anda gerekli mali olanaklar o kadar eksik ki yapılması gereken inşaat faaliyetlerinin sadece yüzde biri gerçekleşti. Hükümetin hazırladığı yeni projeler, Batılı kapitalistler için çok cazip görünüyor.


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2018  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı:237 - 3 Mart 2018  Site yaşamını izle Uluslararası Gündem   ?