Sinif Mucadelesi

İşçi katili patronlar, itibar ve övgü görüyor!

Cuma 2 Aralık 2016

Siirt’te işçilerin katledildiği bakır madeninin özelleştirilip Ciner Holding’e satışından sonraki açılışını, o dönemin başbakanı Erdoğan ve bakanları yapmıştı.

Madende 4 taşeron var. Kadrolu 436 işçi olmasına karşın 644 işçi taşeron. Kazanın olduğu vardiyada çalışan 113 işçiden 21’i Antlar Ltd. adlı taşeron şirketindendi. Ölen 16 taşeron işçisi, 1 milyon tondan fazla toprağın altında kaldı. Şirket, işçileri, kamyon ve iş makineleriyle birlikte saydı!

Hiç adı geçmeyen patron Turgay Ciner, işçi katletmeye alışkın. 2011’de Kahramanmaraş kömür sahasında 11 işçi göçük altında öldü; 9 işçinin cesedi hala milyonlarca ton kayanın altında.

Turgay Ciner devletin kurumlarını yağmalayarak büyüdü. Önce THY’den ayrılarak özelleştirilen Havaş, Özal tarafından Turgay Ciner’e peşkeş çekildi. Ciner o kadar çok para kazadı ki İsviçreli Swissair ile ortak şirket kurdu. Ardından medyaya girdi, 15 yılda; ATV, Takvim, Sabah, Habertürk, ShowTV, Bloomberg HT ve başka şirketleri satın alarak Türkiye’nin en büyük medya patronu oldu. Enerji, medya, kimya ve denizcilik iş kollarında 10 bin 500 işçi çalıştıran holding yönetimi, 500 büyük sanayi şirketi listesinde birkaç şirketinin olması, yurt dışında şirket almakla övünüyor. Bunca kâra rağmen, işçilerini ölüm tehlikesiyle çalıştırıyor.

Toprak kayması, akşam 20.30’da oldu, çalışma ertesi gün 14.00’te başladı. Çünkü tüm maden alanı, günlerdir yağan yağmur nedeniyle tehlikedeydi. Madende çalışan işçiler, olayın kaza olmadığını basına açıkladı. Ancak, yer bulmadı, medya, patronuna karşı konuşamadı!

İfadesi alınan sorumlu müdür; “Her yere anlık ölçüm cihazları yerleştirdik. 6 dakikada bir ölçüm yapıyor. Çökme de 6 dakikalık zaman içinde olmuş. Gereken her türlü önlemi almıştık. Maden temmuzdan sonra 2 ay tatil edildi. Önlemler alınarak yeniden çalışmalara başlamıştık. Olay sırasında cihazlarından hiçbir uyarı almadık” diyerek hem kendini hem de patronu kurtaracak şekilde konuştu.

Oysa işçiler, gerçeği söyledi: “İşletme müdürüne tehlikeli olduğunu söyledik ama ’Siz karışmayın’ dedi. 3 ay önce de göçük oldu. Tam bu göçüğün karşı tarafında. İki ay işletme kapalı kaldı. Yeniden açıldığında ’Aradaki farkı kapatmamız lazım’ diyerek oğlumu ve diğer işçileri 3 vardiya çalıştırdılar. Yağmurla dağlardaki toprak gevşiyor, dinamitle sarsılınca elbet çökecek."

“İki hafta önce yine dinamit patlattıklarında 22 yaşındaki Fatih Durak, kafasına kaya düşüp öldü. Pazar günleri dışında her gün dinamit patlatılıyor. Köy ve çevresinde yer yerinden oynuyor. Göçüğün olduğu yerdeki tepenin yamacı haftalardır gözle görülür şekilde çatlaktı. Önlem almak yerine kamyonlarla toprak taşıyıp çatlakları kapatıyorlardı."

"Palya (basamak) açılması gerekiyordu ama açılmıyor. Göçük olan tepenin arka tarafında da toprak gevşemiş durumda ama önlemler çok yetersiz. Bir amcaoğlumu çıkardılar. Hâlâ toprak altında yakınlarımız var. Kaza göz göre göre geldi."

Başka söze gerek var mı! (26.11.16)


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2016  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı : 222 - 2 Aralık 2016  Site yaşamını izle Emekçinin Gündemi   ?