Sinif Mucadelesi

Bosch grevi başarıya götürdü

Perşembe 14 Mayıs 2015

Ocak ayında MESS’ bağlı fabrikalarda işçilerin diretmesi ile kararlaştırılan grev, hükümet tarafından “milli güvenliğe” tehdit oluşturduğu gerekçesiyle yasaklanmıştı.

Bu olaydan bir süre sonra Bursa’daki Bosch fabrikasındaki işçilerin örgütlü olduğu Türk-Metal toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yürütmeye başladı. İşçilerden bazıları daha önce DİSK’e bağlı Birleşik-Metal bünyesinde örgütlenmek istemiş olsa da çeşitli bürokratik oyunlarla işyerinde yetkili sendika, işçilerin çıkarlarından çok patronların çıkarlarını düşünen Türk-Metal olarak kaldı.

Uluslar arası dev bir şirket olan Bosch, geçen yıl tüm dünyada, 150 ülkedeki işletmeriyle 48.9 milyar avro tutarında satış, Türkiye’deki şerketleri ise 8.200’ü aşkın çalışanıyla, 1,10 milyar avroluk ihracatı yapmış. Mobilite Çözümleri, Sanayi Teknolojileri, Enerji ve Bina Teknolojileri ve Dayanıklı Tüketim Malları işkolunda 21 markası olan, Bursa, Gebze, Manisa, Tekirdağ’da toplam 5 fabrikası olan şirketin Bursa fabrikasında çalışan ve 3 yıldır zam alamayan Bosch işçisi, bu kötü gidişata dur demek için sendikaya baskı yaptı ve yeni taleplerini sendikanın görüşmelerde gündeme getirmesini sağladı.

İşçilerin bir kısmının Birleşik Metal’e geçmesi sebebiyle, iş yerindeki yetkisini kaybetmekten korkan Türk-Metal, işçilerin de baskısı ile işçileri, patronun verdiklerine razı edemeyince grev kararı aldığını açıkladı.

375 bin meşe palamudu dikmek gibi sosyal sorumluluk çalışmalarıyla övünen fabiraka müdürü, işçilerine 3 yılın ardından uygun bir zam veremedi.

Ancak, greve de gitmeyi göze alamadı. Sonuçta Bosch işçileri, Türk-Metal’in örgütlü olduğu diğer fabrikalara göre daha iyi bir sözleşme imzalayarak, Bursa’daki diğer fabrikalara da örnek oldu.

Bunun üzerine Bursa’daki diğer Türk-Metal üyeleri, 3 yıllık sözleşmelerinin çöpe atılarak Bosch sözleşmesi doğrultusunda yeni bir sözleşme imzalamak için mücadele başlattı. Noter aracılığı ile de sendikaya ihtar gönderen işçiler, eğer talepleri kabul edilmezse mücadele edeceklerini söylüyor. Renault, Çoşkunöz, Mako, Tofaş gibi fabriklardaki işçiler de sendikaya baskı yaparak yeniden sözleşme masasına oturmak istiyor. Bu fabrikalarda da hem patrona hem de sendikaya karşı eylemler başlamış durumda.

İşçiler, “bizim şartlarımıza göre daha iyi bir sözleşme imzalama imkanı varsa, biz neden daha kötü şartlara boyun eğelim?” diyerek sendikaya tabandan baskı yapmaya başladılar bile. Sendikacılardan ise işçileri oyalamaya çalışan sözler haricinde başka ses çıkmıyor. İşçiler sadece patronlarla değil, sendika bürokratları ile de uğraşmak zorunda.

Sınıf mücadelesinin büyümesi ve işçiler arasındaki dayanışmanın güçlenmesi açısından Bosch grevi iyi bir örnek. (30.04.2015)


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2015  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı : 203 - 2 Mayıs 2015  Site yaşamını izle Emekçinin Gündemi   ?