Sinif Mucadelesi
Mısır

Anayasa referandumu: Askerler hakimiyetlerini arttırıyor

Pazar 9 Şubat 2014

Mısır’da 14 ve 15 Ocak tarihlerinde anayasa referandumu gerçekleşecekti. Hazırlanan Anayasa, 3 Temmuz darbesinden sonra ülkeyi yöneten El Sisi ve generallere az çok demokratik teminat olarak işe yarayan 50 “akil” kişi tarafından zaten onaylanmıştı. Bundan sonrası halkın değerlendirmesine bırakılmıştı ancak “evet” çoğunluğu sağlarsa, bir General Savunma Bakanı referandumu olacak.

Geçen yazdan beri askeri yönetime katılan ve Müslüman Kardeşler’e karşı kale olarak sunulan gazetelerin yaptığı resmi propaganda da, 30 haziranda yapılan Mursi karşıtı gösterilerde halkın iradesine sözde saygı duyulması için “evet” oyu verilmesine çağrı yapıyordu. Yeni anayasa, Mısır tarihinde “en iyi anayasa” olup Mursi başkanlığı altında yayınlanan halindeki “gericiliğe” karşı yeni bir sayfa açıyormuş. Hatta ocak ve şubat 2011’de Mübarek’in istifasını sağlayan halkın isteklerinin devamlılığını sağlıyormuş.

Aslında, yeni anayasa yandaşlarının desteği, dini temeller üzerinde parti kurma yasağı, kadın-erkek eşitliği ve işkencenin suç haline gelmesine ilişkin paragraflar ile sürse de, anayasanın onaylanması, öncelikle 3 Temmuz darbesinden doğan askeri iktidarı meşrulaştırmak olur. Belli ki bir yandan da El Sisi için kişisel konumunu temellendirmenin yolu olacak. El Sisi, subaylara yaptığı bir konuşmada, “eğer halk isterse ve asker desteklerse”, anayasa resmi olarak açıklandıktan sonra yapılması gereken cumhurbaşkanı seçimlerine katılacağını açıkladı.

Fakat eski cumhurbaşkanı Mursi döneminde olduğu gibi anayasa da “temel yasama kaynağı olarak şeriat”ı ikinci maddesinde koruyor. Anayasaya karşı çıkanlara gelince, tutuklamalar ve keyfi yargılamalar, sadece Müslüman Kardeşleri değil, aynı sol eylemcileri de hedef alıyor. Ocak-şubat 2011 hareketine katıldıkları bilinen ve Müslüman Kardeşlere bağlı olmadan El Sisi hükümetini eleştirebilmeyi talepleriyle eyleme katılan militanlar, aralık sonunda tutuklandı.

İktidarın izin vermediği eylemleri yasaklayan yeni yasa, baskılara yol açıyor. Hapsedilip ağır şekilde cezalandırılan bu militanlar dışında, İskenderiye’de benzer olaylar sonucunda 2 sene hapis cezasına ve 50 bin mısır lirası para cezasına çarptırılan başka militanlar oldu. Askeri mahkemeler sivilleri yargılamaya devam ediyor ve yeni anayasa bunu onaylıyor. Aynı şekilde, anayasaya göre, daha uzun bir süre boyunca Savunma Bakanı Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi üyesi olacak.

İktidardaki ordunun oluşturduğu tehdit hâlâ açık bir şekilde kitle protestolarına, özellikle işe alım, ücretler ve sendikal haklar açısından işçilerin değişmeyen durumundan ötürü devam eden işçi grevlerine karşı. Yeni anayasayı oylama tertibinin arkasında, 3 Temmuz darbesiyle iktidara gelen yönetim gerçek yüzünü gösteriyor.

Aslında, Mübarek dönemindeki, kitlelere söz geçiren diktatörlük yeniden kurulmak isteniyor. İyi ki kitleler mücadelelerinden öğrendiler ve daha son sözlerini söylemediler. LO (17.01.2014)


Ana sayfa | İletişim | Site planı | |

Site yaşamını izle tr  Site yaşamını izle Arşiv  Site yaşamını izle Arşiv 2014  Site yaşamını izle Sınıf Mücadelesi Sayı : 188 - 1 Şubat 2014  Site yaşamını izle Uluslararası Gündem   ?